Publicat: 17 Decembrie, 2017 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Ieri am prezentat prima parte a colecției Bucătărescu. Azi, partea a doua.

Sub deviza „Trăiesc ca să mănânc!” se înșiruie 14 titluri, care de care mai incitant. În prezentarea colecției, editorii insistă că a mânca nu mai este un lux, ci însăși arta de a trăi frumos, savurând una din marile bucurii ale vieții și îi cheamă pe cititori, alături de Bucătărescu (cin’ să fie? cin’ să fie?) în lumea aromelor neconvenționale de azi sau de demult, românești și internaționale, pentru a vedea ‒ la propriu! ‒ ce înseamnă să trăiești cu gust! Colecția Bucătărescu a apărut la Editura Integral. Firește, responsabil de toată tevatura este inepuizabilul Dan-Silviu Boerescu, care reinterpretează toate rețetele colecției.

 

 

- Alfabetul mâncării sănătoase

E clar, nu mai putem face abstracție de ce se întamplă în farfuriile noastre, de veritabila guerilla culinară care face lumea să-și pună atâtea întrebări. Vă prezentăm care sunt și de ce sunt alimentele sănătoase, dar vă oferim pentru fiecare și câteva rețete gustoase și ușor de preparat…

 

- Confesiunile unui bucătar fericit

Cum îți împarți viața între două pasiuni devastatoare – obsesiile culinare și pasiunea pentru femeile frumoase, mai ales atunci când trebuie să împaci simultan farmecul unei tocănițe mixte de organe?

 

- Terapia culinară cu bere

Mâncarea făcută la cazan și berea fermentată în alambic – această alianță naturală poate fi desăvârșită pe tărâmul creativității culinare. Mâncarea este savuroasă când e întovărășită de o halbă de bere, dar poate fi și mai bună atunci când berea de calitate devine ingredient gastronomic.

 

- Marea carte a murăturilor

Nu știm câte națiuni gastronomice au deprins să pună în saramura sau în oțeturi aromate toate legumele și fructele imaginabile, dar românii fac față cu brio tuturor acestor provocări!

 

- Cartea de bucate de Post

Postul nu înseamnă abandonul rețetelor savuroase, ci dimpotrivă! Pe urmele bucătăriei monahale și explorând tainele bucătăriei țărănești tradiționale, reinterpretate în limbaj culinar modern, rețetele de Post se transformă în adevărate provocări pentru cei pasionați de oale, cratițe și tigăi! Fără a renunța în vreun fel la plăcerile gustului, organismul va experimenta o detoxifiere fantastică, efectul asupra colesterolului și trigliceridelor fiind remarcabile. Cine apreciază o porție de sărmăluțe de post cu ciuperci va da dovadă de un rafinament cu totul special, dublat de o stare meditativă aparte.

 

- Rețete de suflet. Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești.

Cele mai bune rețete de post sunt cele gătite de măicuțe și călugări, monahii având o înzestrare anume pentru gastronomie, pe care o practică folosind ingrediente de demult, asupra cărora se pogoară Harul. Este incredibil ce varietate de rețete și ce bogăție de gusturi presupune „austera” bucătărie monahală, secretul acesteia constând în folosirea ingenioasă a legumelor și ciupercilor, potopite de o mulțime de miresme, care transformă preparatele culinare „de dulce” în amintiri pe care nu le mai regretă nimeni...

 

- Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun.

Marea sărbătoare a Nașterii Domnului este prăznuită nu doar în lăcașurile sfinte, ci și în cuhniile însuflețite de focul nestins al cuptorului! Rețetele românești de odinioară, dar și cele din lumea largă, fac deliciul oricărei mese care se respectă! Ritualul aproape păgân al tăierii porcului este dublat de o veritabilă simfonie culinară, care presupune reinterpretatea creativă a tuturor părților delicioase ale deliciosului animal, de la noile versiuni ale cârnaților cu felurite tocături aromate până la șocul cultural al clătitelor (!) cu șorici marca Bucătărescu, fără a ignora feluritele aspicuri și tigaia „cu de toate” puse la prăjit în untura prelinsă de la savuroasele jumări, acea „pomană a porcului” la care românii visează pofticioși tot anul!

 

Topic: 

Format: 

Tags: