Publicat: 7 Ianuarie, 2018 - 00:00

Continuăm prezentarea pe scurt a volumelor din colecția Destine controversate, analizate la Dan-Silviu Boerescu la Editura Integral.

Ștefan Iordache. Băiatul de cartier care a dominat scena românească

Actorul fascinant de la „Nottara” și protagonistul atâtor filme de succes nici măcar nu a visat să ajungă actor. La 16 ani, a dat la Medicină, dar a leşinat în sala de disecţie. A luat 0,45 la Anatomie. A fugit de acasă, apoi a fost muncitor. A făcut o brigadă artistică, după care i-a zis unul: „Dă la teatru!”. A dat şi a reuşit. Nu spusese până atunci nici măcar o poezie!

După absolvire, a făcut naveta Bucureşti – Constanţa. Dormea în plasa pentru bagaje. Într-o noapte, i s-au furat pantofii şi a trebuit să facă drumul de la gară la teatru în ciorapi, pe un ger cumplit. „Dar a fost o perioadă minunată. Mai şi plângeam… Pe ascuns. Mi-a prins bine…”

Ștefan Iordache nu a avut deloc o viață idilică, dar a trăit și a iubit intens, devorând cu patimă fiece clipă și fiece femeie pe care a cunoscut-o. Nu a făcut, însă, din asta o chestiune publică, de palmares erotic, dimpotrivă! A fost căsătorit până la moarte cu o femeie discretă și rasată. Iar biografia lui ascunde o mulțime de întâmplări necunoscute marelui public…

 

 

Mihaela Ursuleasa. Sinuciderea și complicațiile psihice ale unui geniu muzical

„Provin din România, dintr-o familie de ţigani. Tata a cântat muzică populară şi ţigănească” – sunt vorbele artistei, care a murit tragic la Viena la numai 33 de ani. Geniu al pianului, a fost remarcată de dirijorul Claudio Abbado, care, la numai 12 ani, i-a oferit o bursă la Conservatorul din capitala Austriei. S-a sinucis însă în condiții neclare, lăsând în urmă o fetiță de 7 ani,pentru care impresarii au făcut chetă, pentru că, în primă instanță, familia modestă de acasă nu a avut bani nici să-i repatrieze trupul neînsuflețit. Fostul ei iubit, Rodin Moldovan, un muzician român stabilit în Germania și cu care artista a avut o relație tumultuoasă, părăsindu-l în cămașă de noapte, susține că tânăra femeie se droga încă din timpul sarcinii și avea mari probleme psihice, care au împins-o la gestul funest. Dar ar putea fi altul adevărul din spatele acestui destin controversat?

 

 

Sergiu Nicolaescu. O poveste unică și o succesiune de întâmplări ciudate

Regizorul român care a înregistrat cel mai mare număr de spectatori la filmele sale – 1 miliard în lume și 130 de milioane acasă! – și omul care a avut curajul să-l întrebe pe Ceaușescu dacă „Mihai Viteazul are voie să iubească?” a fost el însuși un veritabil personaj de epopee cinematografică. Sergiu Nicolaescu a avut o viață și o carieră ieșite din comun. Implicat în evenimentele din Decembrie 1989, el a fost acuzat ulterior că ar fi fost… general de Securitate și că și-ar fi denunțat colegii de breaslă într-o audiență pe care i-a cerut-o lui Ceaușescu. Dimpotrivă, el se considera o victimă a poliției politice. Din familia sa au făcut parte un ofițer de poliție interbelic, care l-a inspirat în conturarea faimosului „Comisar Moldovan”, dar și un general avansat de Stalin și intim al Anei Pauker. Pentru unul din filmele sale istorice a avut oferta de a-i folosi pe Richard Burton și Liz Taylor, dar conducerea comunistă a țării s-a opus. A iubit și a fost iubit de multe femei frumoase și a fost căsătorit de trei ori, ultima dată cu Dana Nicolaescu, mai tânără ca el cu 46 de ani, care l-a idolatrizat și care i-a stat alături de la vârsta de 15 ani.

 

Vasilica Tastaman. Femeia fatală a României

Femeia care a despărțit-o pe Anda Călugăreanu de Dan Tufaru și care a fost și soția celebrului antrenor de la Steaua, Emerich Jenei, a fost o actriță talentată și cu mult sex-appeal, care a răvășit efectiv lumea artistică a României din anii ʼ60-ʼ80. Partenera lui Dem Rădulescu din „Astă seară dansăm în familie” a fost o blondă fatală, cu un râs spumos și o voce absolut inconfundabilă. În 1981, s-a stabilit în Suedia, revenind în țară abia 20 de ani mai târziu, pentru a-și aștepta sfârșitul acasă, fiind răpusă de o boală neiertătoare. Dar meandrele destinului ei controversat pot scoate la iveală și o sumedenie de revelații incredibile…

 

Gheorghe Dinică și legenda Șarpelui Roșu

S-a spus despre el că, după dispariția lui Toma Caragiu la cutremurul din 1977, a rămas cel mai bun actor de film al României. Cariera sa prodigioasă a fost dublată de o viață pe măsură, începută pe străzile rău famate ale cartierului bucureștean Giulești, unde, aidoma filmelor în care a jucat mai apoi, polițiștii se războiau cu interlopii interbelici. Ajuns actor printr-un capriciu al sorții, devine un stâlp al vieții mondene, scriind istorie alături de prietenii săi Ștefan Iordache, Nelu Ploieșteanu și Ștefan Bănică, la cârciuma Șarpele Roșu. Apoi, la o vârstă la care alții ies la pensie, actorul se căsătorește cu o femeie cu totul specială și își relansează cariera, pentru a încheia în glorie o viață extraordinară, mai ceva ca un film!

 

Sanda Marin. Viața ca o carte de bucate

Autoarea celei mai célèbre cărți de bucate românești se numea în realitate Cecilia Maria Simionescu și provenea dintr-o familie de fini intelectuali, tatăl ei fiind profesor universitar și director al editurii Cartea Românească, unde îi va și apărea, de altfel, best seller-ul absolut al gastronomiei autohtone, conținând aproape 10.000 de rețete. A făcut studii muzicale la Paris și, în țară, cu profesoara de pian a lui Dinu Lipatti. S-a căsătorit cu un reputat chimist, deși, datorită confuziei create de pseudonimul ei culinar, în perioada comunismului, a circulat și zvonul total nefondat cum că ar fi fost nevasta legionarului Marin, mort, împreună cu Moța, în Războiul Civil din Spania. Cartea ei celebrissimă a apărut, începând cu 1936, într-o suită impresionantă de ediții succesive. Cum volumul a fost prefațat de Păstorel Teodoreanu, care nu și-a strâns niciodată în volum rețetele, unii au speculat că el ar fi fost, în realitate, autorul cărții. Deci, a fost sau nu Cecilia Siminoescu adevărata „Sanda Marin”?

 

Arsenie Boca. Misterele Sfântul Ardealului

Astăzi, Arsenie Boca este cel mai puternic mit religios al României, dovadă fiind mulțimile impresionante venite în fiecare an în pelerinaj la mormântul său de la Mânăstirea Prislop. Dar face și obiectul unui fantastic boom economic generat de brand-ul său, care pare să-l depășească pe cel al Sfintei Parascheva și are deja și un imitator controversat în persoana răspopitului Cristian Pomohaci.

Vizitat la Mânăstirea Sâmbăta de Sus în anii ʼ30 de Regele Mihai și Ion Antonescu, lui Arsenie Boca i s-a spus de către Lucian Blaga că România are nevoie de el ca mit. Și Ceaușescu a cerut să-l vadă în 1989, iar călugărul i-a prevestit moartea de Crăciun. De asemenea, a făcut multe alte prevestiri, între care aceea că Bucureștiul va fi ras de pe fața Pământului de un cutremur devastator. După ce, în anii ʼ50, este martirizat în lagărele comuniste, inclusiv la Canal, moare pe 28 noiembrie 1989, după ce a fost torturat de Securitate.

Despre el se spune că a fost protagonistul unor minuni – de pildă, în timp ce era deținut în lagăr, s-ar fi teleportat efectiv pentru a putea participa la înmormântarea mamei sale. Însă biografia sa ascunde multe alte mistere fascinante…

 

 

Tag-uri Nume: