Publicat: 13 Ianuarie, 2019 - 00:00

Cu câțiva ani în urmă, Dănuț Ungureanu a publicat un roman-parodie, ”Viața și faptele haiducului Tănase Vlăsia”, bine scris, cu umor, cu un argou bine prins. Vlăsia e un interlop de modă veche, într-un București de început de mileniu ticăloșit, dar cu rezerve de tandrețe, este prins și ucis în cele din urmă de poliție, fără să i se găsească vreodată trupul. Are și un fel de adjunct, Neluțu Borangic, care apare acum în noul roman al scriitorului, tot ca personaj de fundal, și care face legătura, într-un fel, între cărți. Și noua carte e o parodie, mai degrabă o satiră a ”trecerii de la prejudecățile tradiționalismului la corectitudinea politică, taxând extremele și excesele.”

Eroul, Puiu Maxim, pe care la un moment dat îl hărțuiește Neluțu Borangic, este ziarist la o revistă scrisă de femei și pentru femei, ”Doamna mondenă”, are o nevastă cicălitoare și o soacră și mai cicălitoare, firește și o fată delăsătoare și ahtiată de petreceri, se învârte printre femei care mai de care mai autoritară în felul ei și scrie în întimitate o odă destinată femeilor, al cărei conținut e înțeles pe dos.

În lumea dominată de femei în care trăiește eroul, nu există, se pare, vreo posibilitate de conciliere între cele două sexe. Femeile exclamă: „Ce mare brânză ar fi făcut bărbații daci și romani, de n-ar fi fost gospodinele, mamele dace și romane? Beții, bătăi, întreceri barbare, că nu-i ducea capul mai mult, nici pe unii, nici pe alții. E meritul femeilor de-atunci, că-n pântecele lor s-a format poporul român și la sânul lor a supt și ele l-au șters la fund… Poporul român s-a născut prin unirea dacelor cu romanele!” Ele propun ca, urmare a deceniilor de discriminare și hărțuire, pe viitor să nu se mai acorde Oscarul decât pentru categoria ”cea mai bună actriță”; nu se vor mai produce decât pelicule de dragoste, cu happy end obligatoriu; cuvântul ”parlament” să fie înlocuit cu ”parlamentă”; să dispară din vorbire peiorativul ”femeie” și să fie înlocuit cu ”doamnă”, ”domnișoară”; bărbații să poarte și ei sutien, să vadă ce chin este.

Pregătirea pentru un viitor al femeilor trebuie să înceapă imediat, ”ca să împingem tâmpițica opinie publică într-un curent de simpatie pentru doamne și scârbă față de masculi.” Eroul este urmărit ”ca element retrograd, subversiv, misogin, sexist și harasist. Se știe că scrie o lucrare care perpetuează ideologia depășită a inferiorității femeii, a slăbiciunii, a nevoii ei de protecție”; ca atare, este condamnat pentru ”propagare de idei extremiste. Elaborarea și promovarea unei ideologii misogine, rasiste, în scopul subminării corectitudinii politice și a ordinii sociale.”

„Bănuiam de mult că tu ești părintele manifestului toxic, mortal, destinat să trezească din letargie infama rasă a brutei masculine, să nimicească realizările noastre eroice din ultimii ani, să pregătească un «coup». Cu geniu al răului, ai camuflat odioasa lucrare împotriva femeii într-o așa zisă cântare dedicată ei. La vremea potrivită (căci știm despre complotul vostru monstruos), urma să prefaceți «oda» în batjocură mitocănească, într-un potop de persiflări. Simultan cu preluarea puterii, aveați să loviți în punctele noastre cele mai vulnerabile: sensibilitatea, inocența, pudoarea, bunul simț. Mojicia strivind frumusețea. Ești hitlerul misoginilor de pretutindeni...”

Adept al grafittti-ului din dreptul unui etaj al blocului în care locuiește (”În orice femeie zace o soacră. În nicio soacră femeia n-a lăsat urme”). Puiu Maxim e fugărit de femeile care vor să-l pedepsească, fără să găsească răspuns întrebărilor fundamentale: la ce folosesc bărbații? Sunt femeile și bărbații specii diferitre? Vor cuceri doamnele lumea?

Satira atinge chiar și personajele politice, femeile parlamentare vorbind despre ”discursul despre privilegiile care le are Iran-Pakistan, chiar dacă nu e membre UE, despre anul douăzeci-douăzeci, alea-alea”; sau: ”trebuie să-i bag în cap națiunii că majoririle de prețuri s-au diminuat și că-n mod sigur există salarii pentru pensii și salarii.”

O satiră țintind prejudecățile și corectitudinea politică, dar care, după umila noastră părere, n-atinge nivelul și savoarea din celălalt roman, menționat la începutul acestei prezentări.

 

 

Dănuț Ungureanu – Conspirația femeilor. Editura Tritonic, seria de autor Dănuț Ungureanu. 258 pag.

 

Topic: 

Format: