Publicat: 9 Iunie, 2018 - 00:00
Share

Scriam ieri că vom prezenta, două zile la rând, la început de vară și de vacanță, două cărți celebre, reeditate în nenumărate colecții și în continuare căutate de noi și noi generații de cititori. Astăzi este rândul celebrului roman Crima din Orient Express, publicat la începutul anilor 30 de prolifica și inegalabila Agatha Christie.

Această nouă ediție (nici nu mai numărăm a câta!) a apărut în urmă cu câteva luni, odată cu lansarea pe piața noastră a noii ecranizări a romanului, cu o distribuţie de excepţie, printre care se numără Penélope Cruz, Judi Dench, Michelle Pfeiffer, Johnny Depp, Willem Dafoe. Regia este semnată de Kenneth Branagh, care interpretează şi rolul celebrului detectiv Hercule Poirot.

Probabil nu greșesc dacă afirm că, alături de Zece negri mititei, romanul de față este cel mai cunoscut semnat de Agatha Christie. Foarte pe scurt, Hercule Poirot este rugat de un oarecare domn Ratchett, afacerist american, să vegheze asupra lui în tren, dar detectivul refuză. Însă, îndată ce Ratchett este asasinat în cușeta sa, Poirot își asumă rolul de a-i investiga pe toți cei 11 pasageri ai trenului Orient Express. Scriu editorii: ”De data aceasta însă, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot, nu mai este deloc nevinovată. Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecinţe tragice a avut un celebru caz de răpire şi ucidere a unui copil asupra familiei acestuia şi a altor apropiaţi. Iar în cele din urmă, va trebui să răspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă?”

Finalul romanului, pe care, firește, nu-l dezvăluim celor care încă nu-l știu, este surprinzător, la capătul unei anchete palpitante și pline de suspans.

 

 

 

 

Agatha Christie – Crima din Orient Express. Editura Litera, colecția Buzz Books. Traducere din limba engleză de Livia Olteanu. 318 pag.

 

 

Topic: 

Format: