17 iunie 2021

Lecturi de weekend: Crucea lui Cross

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Aproape sigur, scriitorul american James Patterson, născut în 1947, este cel mai citit autor de thriller din lume – a vândut peste 350 de milioane de exemplare din mulțimea sa de cărți. Un coleg de-al său de breaslă, Jeffrey Deaver, el însuși autor de thrillere, afirma că „este cel mai popular scriitor de thrillere. Pur și simplu nu are rival.” În românește i-au apărut un număr considerabil de titluri, romane independente sau serii – Women’s Murder Club, Summer, Private sau Alex Cross. Romanul pe care îl semnalăm/prezentăm astăzi face parte din această ultimă serie și a apărut în original în urmă cu doi ani.

Cine este Alex Cross? E inspector adjunct al brigăzii criminale din Washington DC, agent de legătură pe lângă FBI, psiholog, pianist, tată de familie. Un bărbat a cărui viață a fost dată peste cap în ziua în care soția i-a fost asasinată (s-a recăsătorit mai apoi) și care are de-a face cu răpiri, asasinate sîngeraose și asasini în serie. Face echipă nu numai cu noua sa soție, și ea polițistă, ci și cu un prieten din copilărie, detectivul John Sampson. E un bărbat atletic, în miezul vieții, trăiește împoreună cu bunica sa octogenară și cei doi copii, un băiat și o fată, amândoi strălucitori. Pe ecran a fost interpretat de Morgan Freeman, pentru că este de culoare. Alex Cross este naratorul romanelor cu el însuși. În mai toate romanele în care apare aleargă după criminali redutabili sau psihopați, cum se întâmplă și în cel de față, în care „vânează” de ani de zile un asasin în serie.

Scriu editorii: „Detectivul și psihologul comportamental FBI Alex Cross se află într-un impas. Un criminal în serie face victime printre mamele tinere care se întrețin din striptease, iar Cross asistă la execuția celui condamnat, cu ajutorul lui, pentru aceste omoruri. Dar apoi crimele continuă, iar un bilet lăsat la locul uneia dintre acestea și semnat <<M>> îl vizează direct pe Cross. A fost un om nevinovat executat din cauza lui?
Curând încep să apar detalii ale unor cazuri vechi de zeci de ani, dușmani din trecutul detectivului și, în cele din urmă, M amenință să-i răpească lui Cross tot ce are mai drag pe lume.”

„O intrigă senzațională sare din pagină și te înlfacă de gât” – Daily Mail.

Romanul este unul atât de tensionmat, cu atâtea surprize și întorsături, încât terbuie neapărat citit. Nu putem dezvălui mai nimic.

James Patterson – Crucea lui Cross. Editura RAO. 423 pag.