Publicat: 16 Martie, 2019 - 00:00

Înainte de a scrie un roman – mărturisea Adrian Onciu într-un interviu -, ”știu cu destulă exactitate cum începe, cum evoluează acțiunea și unde se termină. Știu ce personaj moare la un moment dat și cine scapă. În cazul romanelor mele, nu scapă cine poate, ci doar cine hotărăsc eu în schița pe baza căreia construiesc intriga. E drept, sunt și excepții. Dar foarte puține.” În precedentele sale trei romane, apărute în ultimul deceniu

– ”Cercul Kagan”, ”Afacerea Alzira”, ”Templul negru” – ale căror personaje evoluează pe multe meridiane ale planetei, Adrian Onciu a avut cu certitudine această schemă. Cititorul avea senzația unui roman tradus, drept care Liviu Antonesei îl și compara, elogios, cu John le Carré.

Adrian Onciu s-a născut în 1968, urma să devină inginer de calculatoare, dar în 1994 cariera i-a fost deturnată spre jurnalism țși imediat a început să scrie, devenind foarte curând un maestru al genului mystery.

Romanul de față este primul dintre cele scrise de el care se petrece pe meleagurile noastre șio abordează un nou stil.

”Dacă mi-ar fi spus cineva acum trei luni că, într-o după-amiază plăcută de toamnă, o să fiu pe bancheta din spate a unei maşini de Poliţie, speriat şi cu cătuşe la mâini, aş fi râs ca la o glumă bună. Doar că acum nu-mi venea deloc să râd, mai degrabă să-mi plâng de milă. Eram într-o situaţie de-a dreptul disperată. Culmea este că, în ciuda a ceea ce ştiam că se întâmplase, mă chinuia un puternic sentiment de vinovăţie. Şi îmi dădeam seama că sentimentul se va accentua, inevitabil. Oricât m-aş fi învârtit în jurul cozii, oricât aş fi pretins că, de fapt, fusesem victima unei înscenări, cătuşele reci din oţel cromat mă aduceau repede la realitate. Ele spuneau un singur lucru: că greşisem şi trebuia să plătesc!”

Acțiunea are de toate: suspens, amor, crime, urmăriri spectaculoase, răsturnări de situații. Pe scurt, fără să intrăm în amănunte ori dezvăluiri nepermise pentru prezentarea unui roman mystery: un mare magnat dispare, e acuzat un actor rămas fără slujba de gazdă a unei emisiuni televizate, care întreținuse o aventură cu superba soție a magnatului, aventură care se arată a fi fost o capcană pentru ca femeia să scape mai ușor de soțul implicat și el într-o aventură extraconjugală. Probele par devastatoare, așa că urmează, firește, pentru bietul actor, hărțuieli ale poliției și presei de scandal, certuri în familie și un viitor sumbru. Dar chiar dacă lucrurile par să evolueze spre previzibilul triunghi în care cel mai naiv plătește oalele sparte, situația se răstoarnă surprinzător, magnatul fiind cel care își regizează dispariția. Urmează câteva morți, o evadare ca-n filme, o căutare febrilă cu descoperiri surprinzătoare și un deznodământ excelent – nici happy end, dar nici epilog dramatic.

 

Adrian Onciu – Cu mâinile legate. Editura Trei. 511 pag.

 

Topic: 

Format: