15 august 2022

Lecturi de weekend: „Cuvinte de rămas bun. 9 lecții ale unei vieți remarcabile” de Benjamin Ferencz

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Răspândiți-vă mesajul. Nu renunțați niciodată. Într-o zi, veți vedea vârful muntelui.”

Benjamin Ferencz s-a născut în martie 1920, în orașul Șomcuța Mare, din comitatul MaramureșAustro-Ungaria (azi în județul MaramureșRomânia). Pe când avea zece luni, familia sa a emigrat în Statele Unite, unde, peste ani, tânărul Benjamin avea să absolve Facultatea de Drept a Universității Harvard, specializându-se în crime de război. Așa a ajuns, după al Doilea Război Mondial, la numai 27 de ani, procuror șef în procesele de la Nürnberg, în care toți cei 22 de ofițeri SS judecați pentru uciderea a peste un milion de persoane din Estul Europei au fost condamnați, patru dintre ei primind pedeapsa capitală.

Într-un interviu din 2017 oferit postului CBS News, Benjamin Ferencz declara: „Credeți că omul care a dat drumul bombei deasupra Hiroshimei a fost un sălbatic? Să vă spun ceva foarte profund, un lucru pe care l-am învățat după mulți ani. Războiul produce ucigași din oameni decenți. Toate războaiele și toți oamenii decenți. Dacă unii vor război în loc de pace, aceia nu sunt naivi, sunt proști. Au un grad incredibil de prostie, încât sunt în stare să trimită tineri ca să omoare alți tineri, pe care nici măcar nu îi cunosc și care nu le-au făcut vreun rău. Acesta este sistemul actual”

Benjamin Ferencz, acum în vârstă de 102 ani, a publicat această carte la centenar. Își spune povestea cu umor, patimă și înțelepciune. Pentru că, deși a ajuns astăzi o legendă vie, el a trebuit să treacă prin întâmplări care de multe ori par ireale

Convorbiri despre (portrivit tilurilor capitolelor) vise, educație, circumsatnțe, viață, principii, sdevăr, iubire, rezistență, viitor. Încheiate cu un cuvânt puternic de încurajare: Nu renunțați niciodată!

Benjamin Ferencz și Nadia Khomami – Cuvinte de rămas bun. 9 lecții ale unei vieți remarcabile. Traducere din limba engleză de Roxana-Cristina Gheorghe. Editura RAO. 155 pag.