7 august 2022

Lecturi de weekend: „Dactilografa cea nouă” de Suzanne Rindell

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Se întâmplă la jumătatea anilor 20 ai secolului trecut, în New Yorkul atracție a lumii întregi, care suferă în timpul Prohibiției.

„Nu sunt proastă sau genul de prsoană care se îmbată cu apă chioară, și am înțeles cu mult timp în urmă că încântătoare nu este adjectivul pe care majoritatea oamenilor îl asociază cu persoana mea. Pe scurt, sunt genul ct se poate de comun. Păr de culoarea șoarecelui de câmp. Ochi așijderea. Trăsături banale, înălțime medie. Haine care atestă destul de clar clasa socială și profesiunea. Sunt aproape remarcabil de comună. După doi ani petrecuți lucrând într-o secție de poliție, timp suficient pentru a mă familiatriza cu specificul declarațiilor martoirilor oculari, sunt convinsă că aș putea comite oricâte crime și aș scăpa bama curată pentru simplu motiv că aș trece neobservată de toți posibilii martori.”

Prin umare o femeie a cărei „banalitate a aaspectului e o realitate” de care sunt conștienți până și șefii ei”, care își face în schimb foarte bine meseria de dactiflografă, e aruncată într-o lume care o transformă și în care i se întâmplă lucruri extreme, până la arestare și condamnare. Doar pentru că într-o zi, în secția de poliție, a fost angajată o nouă dactilografă, cu totul opusă ei ca aspect, o femeie după care toată lumea întoarce capul, dezinvoltă, descurcăreață și la polul opus ca temperament și comportement.

Scriu editorii: „Rose Baker este dactilografă la o secție de poliție din New York, unde consemnează cu atenție mărturiile infractorilor. Cu câteva apăsări pe taste, ea le pecetluiește soarta. Și, deși zi de zi notează relatări despre crime pasionale, împușcături, bătăi și alte fapte îngrozitoare, de îndată ce își termină programul, ea redevine o doamnă fără cusur, așa cum a fost educată în copilărie de măicuțe. Până când este angajată dactilografa cea nouă: eleganta și cocheta Odalie.

Rose se lasă ademenită de farmecul lui Odalie, care o inițiază în lumea interlopă strălucitoare și luxoasă din New Yorkul anilor nebuni. Însă ceea ce debutează ca o simplă fascinație se transformă treptat într-o obsesie din care s-ar putea ca Rose să nu-și mai revină niciodată.”

Un remarcabil roman care este simultan un thriller și un roman psihologic, cu un personaj feminin care rivalizează ciu Marele Gasby

„Prin trimiteri la Marele Gatsby, romanul lui Rindell aspiră să recreeze New Yorkul din era Prohibiției, dar nu numai opulența sa, ci și dedesubturile sordide. O surprinde excelent, țesând totodată o narațiune delicată și plină de suspans despre falsa prietenie, obsesii și viața femeilor singure din New Yorkul anilor 1920.” Booklist

Un remarcabil debut, din 2013, tradus deja în 17 alte limbi și achiziționat pentru ecranizare.

Suzanne Rindell – Dactilografa cea nouă. Traducere din limba engleză și note de Carmen Ion. Editura Corint fiction. 399 pag.