Publicat: 24 Februarie, 2017 - 00:22
Share

Lawrence Block este un scriitor american celebru, veteran al romanelor polițiste, în vârstă de aproape 80 de ani (s-a născut în 1938). Primele sale romane polițiste au apărut în anii 60 și aveau ca personaj principal un spion care nu putea dormi de când fusese atins la cap de o schijă de obuz, în timpul Războiului Coreei. Seria Even Michael Tannet a numărat opt titluri.

Dar celebritatea i-a adus-o lui Block seria de romane care îl au drept erou pe Matt Scudder, un detectiv particular care se străduie din greu să se abțină de la alcool, mergând aproape zilnic la reuniunile foștilor alcoolici. O serie în care tramele polițiste imaginate de scriitor se amestecă cu o frescă socială acerbă a New Yorkului.

Într-un interviu acordat lui George Arion, în urmă cu câțiva ani, Lawrence Block spunea:Un agent mi-a sugerat să concep o serie de romane despre un poliţist. Eu mi-am dat seama că mi-ar fi mai uşor să scriu despre un outsider, nu despre un membru al birocraţiei active, aşa că i-am dat statutul de fost poliţist. Tocmai ieşisem din prima mea căsnicie şi mă mutasem într-un apartament, aşa că l-am plasat pe Scudder într-un hotel aflat după colţul unde locuiam eu. Şi a prins formă, într-un fel, în modul magic în care personajele fictive se nasc şi cresc.”

Pe lângă această serie a mai publicat numeroase alte titluri, Block fiind un autor prolific - are la activ aproape șaizeci de romane (unele apărute sub pseudonim) și aproximativ o sută de nuvele. În 1994 a primit Grand Master Award din partea Mystery Writers of America.

Dans la abator deschide seria Matt Scudder la Editura Crime Scene Press. Romanul a câștigat Edgar Award pentru cel mai bun roman și apare pentru prima oară în românește.

Producătorul Richard Thurman și soția sa surprind doi spărgători în apartamentul unui vecin care îi amenință cu arma, îl leagă pe soț, o violează și ucid pe soție. În urma acestor evenimente, Thurman moștenește o avere imensă. Convins că producătorul a comandat asasinatul, un polițist îi cere detectivului particular Matt Scudder să-l supravegheze pe producător. Urmărindu-l la o gală de box, detectivul observă un alt bărbat care mângâie pe cap băiatul care îl însoțește, scenă ce-i amintește de o filmare foarte specială ascunsă la mijlocul unei casete cu un film de colecție: un film pornografic ce sfârșește cu asasinarea unui copil. Urmează căutări minuțioase în măruntaiele New Yorkului pe urmele bărbatului, a soției sale, dar și a producătorului, între cei trei fiind o relație mai veche - despre toate vom vorbi mai puțin, romanul fiind unul de suspans și polițist.

Foarte tensionat, excelent scris, excelent tradus, o admirabilă deschidere spre universul acestui scriitor care se ridică la nivelul marilor clasici ai genului.

 

 

Lawrence Block – Dans la abator.  Seria Matthew Scudder. Crime Scene Press. Traducere din limba engleză de Mircea Pricăjan. 300 pag.

 

 

 

Topic: 

Format: