31 ianuarie 2023

Lecturi de weekend: „De neoprit” de Joshua M. Greene

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Siggi Wilzig, un bărbat care a sfidat destinul și a supraviețuit iadului din lagărele naziste ale morțiiși a creat o legendă în America. El ne îănvață speranța și reprezintă o încurajare în vremuri de restriște” (Dani Dayan, consul general al Israelului).

Joshua M. Greene este profesor universitar cunoscut pentru biografiile sal eși, îndeosebi, pentru conferințele despre istoria Holocaustului.

Atenție, semnalăm astăzi o carte care, ca și altele despre care am vorbit la această rubrică, are un titlu care se regăsește și la alți autori (cele mai căutat fiind unul care vorbește despre experiențele sale mistice, sau un altul despre succesele Mariei Șarapova, scris de ea însăși)).

De astă dată e vorba despre incredibila călătorie a lui Siggi B. Wilzig, supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz, care a sfidat destinul și a devenit o legendă pe Wall Street.

Siggi B. Wilzig, născut Siegbert Wilzig, ăntr-o familie de evrei din Prusia orientală, a fost un supraviețuitor al lagărelor de concentrare Auschwitz și Mauthausen. După doi ani ca voluntar în armata americană, s-a stabilit în SUA în 1947 cu bani puțini și doar cu studii primare. Până la moartea sa în 2003, el a creat un imperiu în petrol și bănci cu active de peste 4 miliarde de dolari.

„Ceea ce s-a întâmplat cu Siggi după eliberare – scrie prefațatoarea Deborah E. Lipstadt – este o parte impor­tantă a miracolului supravieţuirii sale. Nu oricine care a ieşit din acea perioadă întunecată a găsit motivaţia să înceapă de la zero, după ce pierduse totul şi pe toată lumea. Siggi s-a ridicat din cenuşă, nu a renunţat niciodată şi întotdeauna a mers mai departe. Putem fi siguri că, asemenea altor supravieţuitori, Siggi a rămas cu cicatrice emoţionale şi cu slăbiciuni. Până la urmă, era o fiinţă umană. Totuşi, el a ieşit de acolo şi cu intenţia clară de a-şi lăsa amprenta asupra lumii, cu dragoste de viaţă, cu dorinţa de a schimba ceva şi a tăcut toate aceste lucruri într-o manieră extraordinară.

În acelaşi timp, el purta cu sine o îngrijorare permanentă, aceea că antisemitismul din care şi-a tras seva Holocaustul revenea răzbu­nător. El era furios, aşa cum ar trebui să fie orice persoană cumse­cade, faţă de jignirile aduse de cei care neagă Holocaustul. Era îngrijorat că, din cauza propagandei tăcute de aceştia, oamenii vor uita trecutul şi vor cădea pradă urii care a reprezentat piatra de temelie a acestuia. Din păcate, astăzi observăm că temerile lui Siggi nu erau nefondatc.

Această biografie îl aduce pe cititor în complexa şi extraordinara viaţă a omului şi ne face să ne minunăm de remarcabilele realizări ale acestui bărbat.”

Joshua M. Greene – De neoprit. Incredibila călătorie a lui Siggi B. Wilzig, supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz, care a sfidat destinul și a devenit o legendă pe Wall Street. Prefață de Deborah E. Lipstadt. Traducere din limba engleză de Alexandru Marinescu. Editura RAO. 344 pag.