Publicat: 9 Aprilie, 2017 - 00:14
Share

Michel Van Loo este detectivul care apare și în celelalte romane polițiste ale lui Alain Berenboom publicate de Crime Scene Press (Primejdii în Regat și Averea Gutmeyer), încât cititorii se vor fi obișnuit cu pasiunea lui pentru gueuze grenadine, o bere cu sirop de  rodie, detestată de toți, pe care de astă dată o bea la tot pasul, spre uluirea și reticența celorlalți. Detectivul e un om obișnuit, cu o iubită cam cicălitoare, cu prieteni mărunți de cartier (frizer, măcelar ș.a.), fără multe resurse financiare, iubitor de filme și care ar vrea să le semene marilor detectivi: ”Am încercat, la un moment dat, să imit mersul legănat al lui John Garfield, sau înfîțișarea simplă și zeflemitoare a lui Robert Montgomery, atât de desăvârșit în rolul lui Phili Marlowe, detectiv particular. Fără să fac mare scofală. În ciuda unei tunsori cu părul dat pe spate pe care Anne o crease special pentru mine, continuam să semăn cu un ket din Bruxelles. Un ștrengar în țol festiv, dar totuși un ket, fără nimic ce ar aduce cu un play-boy american.” Un afacerist de origine italiană îl angajează să afle cine a avut interesul să-i omoare un porumbel voiajor de competiție. Și începe o nebunie de două sute de pagini.

Totul se desfășoară la câțiva ani după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, într-o Europă încă traumatizată, în care mai toate țările erau foarte sărace, dar începuse lupta pentru supremație. Cum ducea lipsă de mână de lucru în minele de cărbune din Valonia, Belgia a semnat un acord guvernamental cu Italia, conform căruia urma să primească un număr impresionat de muncitori, țărani dezrădăcinați din sudul Italiei, mai ales, cărora li se promiseseră condiții de rai. ”Pliante de recrutare pentru minele belgiene înșirau condițiile: salarii mirobolante, locuințe elegante, hrană din belșug, facilități pentru a trimite bani familiei, rată de schimb privilegiată, prime de natalitate, furnizare gratutiă de cărbuni, legislație socială de avangardă, zile de sărbătoare libere belgiene și italiene.” Sunt ademenți mii de țărani săraci ruinați de război. Dar ajungeau în Belgia, cu acte false, și oameni nu chiar curați, alții aveau certificate medicale false și mina îi va da gata, își vindeau pământurile pe nimic și nu se mai puteau întoarce. Firește, totul nu-i decât o iluzie: salarii mizere, barăci friguroase, condiții de muncă infernale, îngrijire medicală precară, legi aberante. Iar în spatele acordurile interstatale se aflau, de ambele părți, politicieni veroși, din toate partidele, sindicate corupte, răufăcători și Onorabila societá, Mafia. Nu lipsește nici Biserica. Toate dovedindu-se urmarea anilor de dictură mussoliniană.

Michel Van Loo cunoaște îndeaproape această lume. Cel care-l angajase ”nu-i decât o rotiță a mașinăriei. Guvenul, patronii, toată lumea e complice în acest infern și nimeni nu e cu adervărat responsabil.”

Au loc câteva crime, situația se complică, detectivul are impresia că face

”anchetă de-a-ndărătelea.” ”Aveam tot mai mult impresia că acest client al meu își bătea joc de mine. De ce dracu mă angajase? De ce mă plătea? S-ar fi spus că își oferea un detectiv particular din capitală, așa cum alții angajează un valet suplimentar pentru a întreține o curte inutilă, dar plină de animație. Nu-mi plăcea ideea de a fi remunerat pentru o misiunea al cărei sens îmi scăpa. Voiam parale, desigur, dar și cheia misterului. Nu mai voiam să fiu manipulat.”

Cam aceasta e atmosfera romanului, în care aparent acțiunea trenează, oamenii se comportă normal, petrec, beau, muncesc, se supără, participă la chermeze și la înmormântări, se suspectează. Ca în viață. Au loc mai multe crime, care nu sunt luate ca o catastrofă; și răpiri și urmăriri ca-n filme, cu camioanele. Tot ca în viață. Berenboom e un maestru al romanului polițist care îmbină tensiunea cu fresca socială.

Un roman polițist clasic deja, care vă va descreți frunțile.

 

Alain Berenboom – Porumbel a l’italienne. O anchetă a lui Michel Van Loo, detectiv particular. Crime Scene Press. Traducere din limba franceză de Ileana Cantuniari. Prefață de Jean-Claude Zylberstein. 272 pag.

Topic: 

Format: