Publicat: 12 Ianuarie, 2020 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

Cine a fost Josef Mengele? Dicționarele abundă în informații: supranumit „Îngerul morții” a fost un medic german care, în calitate de căpitan SS, a inițiat și condus odioasele „selecții” ale evreilor deportați din toată Europa pentru exterminarea în lagărele de la Auschwitz și Birkenau. A efectuat experimente inumane pe deportați, mai ales pe cupluri de gemeni. La 17 ianuarie 1945, Mengele și-a recuperat notițele despre cercetările sale și a fugit în Argentina, care a respins cererile de extrădare formulate de Germania Federală. În 1959 a plecat în Paraguay, apoi în Brazilia. Declarat unul dintre cei mai mari criminali de război, a fost „vânat” sistematic, dar nu a fost prins. Un cadavru exhumat în 1985 în Brazilia a fost identificat ca fiind cel al lui Mengele, anul morții fiind stabilit cu aproximație, 1979. Dosarul căutărilor sale a fost clasat abia în 1992, după ce s-a stabilit fără dubiu, prin teste ADN, că rărmășițele găsite îi aparțineau lui Mengele.

S-a scris foarte mult despre acest criminal. Dar cartea de față este surprinzătoare pentru că este un roman. Distins cu premiul Renaudot 2017 – precizează editorii -, romanul „prezintă goana infamului doctor nazist Josef Mengele, care a șocat prin atrocitățile lui o lume întreagă. La fel ca și Cain, este blestemat să rătăcească în lume și să nu-și găsească niciodată liniștea, fugind din ascunzătoare în ascunzătoare. Fie că se afla în Buenos Aires, în Argentina lui Peron, în Paraguay sau Brazilia, vânătoarea de naziști îl înspăimânta mereu, neputând să mai revină nicicând la o viață normală. Protejat de bogăția familiei, de foști naziști, de dictatori de operetă, reușește să se ascundă vreme de treizeci de ani in văzul lumii. Cu toate acestea, este condamnat la o singurătate eternă pentru crimele abominabile comise, chiar fiul sau, Rolf, ajungând să-l renege în final. O carte-eveniment, menită să amintească ce se întâmplă cu cei care nu pun preț pe viața semenilor lor.”

Olivier Guez precizează că „anumite zone de umbră nu vor putea fi niciodată clarificate. Doar forma romanescă îmi permitea să mă apropii cât mai mult de traiectoria macabră a medicului nazist.”

Olivier Guez este jurnalist, scriitor și scenarist francez, câștigător în 2016 al premiului german pentru cel mai bun scenariu pentru filmul Statul contra Fritz Bauer.

 

 

Olivier Guez – Dispariția lui Josef Mengele. Traducere din limba franceză de Daniel Voicea. Meteor Publishing. 176 pag.

Topic: 

Format: