Publicat: 17 Noiembrie, 2019 - 00:00
Share

În iulie 1994, în stațiunea balneară Orphea din statul New York se organizează un festival de teatru cu scopul acceptat de toți locuitorii de a revigora așezarea. Vor veni turiști și iubitori de teatru de peste tot, hotelurile vor fi pline, la fel și restaurantele, comercianții și administrația vor fi încântați de banii care vor fi lăsați în oraș. Dar în seara deschiderii festivalului este ucis primarul și familia lui, precum și o tânără care făcea jogging în parcul din apropiere. Cei mai buni doi polițiști anchetează cazul și-l descoperă pe presupusul asasin care este ucis într-o ambuscadă. Douăzeci de ani mai târziu, când unul dintre cei doi polițiști se pregătește să iasă la pensie, o tânără ziaristă, Stephanie Mailer, îl abordează spunându-i că în ancheta din 1994 comiseseră o mare eroare, identificând greșit asasinul și nevăzând adevărul aflat în fața lor. Ziarista fusese rugată să facă la rândul ei o anchetă și se pregătea să scrie chiar un roman despre cele întâmplate cu douăzeci de ani mai devreme. N-apucă, pentru că e asasinată la rândul ei.

Urmează un roman cu o construcție impecabilă, dens, complex, plin de suspens, cu nenumărate surprize, piste false și o atmosferă încărcată, cu alte crime, luptă pentru putere, corupție, șantaj, prostituție, minciună, înșelătorii. Toate se desfășoară în preajma și în timpul unei noi ediții a festivalului de teatru, unde ar urma să fie prezentată o piesă în care să fie pronunțat numele asasinului real din 1994. Firește, oficiali, presă și un număr impresionant de simpli vizitatori invadează orașul, iar cei doi polițiști reiau dosarul  închis în urmă cu două decenii.  

„Dicker nu te scapă nicio clipă din mână, având grijă ca, în ciuda numeroaselor personaje și a avalanșei de piste false, să nu pierzi niciodată firul poveștii. Cu toate că la fiecare cincizeci de pagini ai impresia că ai ghicit cine e făptașul, finalul te ia complet prin surprindere.” - Le Figaro Littéraire

Cum mai multe dintre personajele cărții au veleități literare, Dicker se autoironizează: „În ordinea respectabilității genurilor – spune unul dintre personaje -, în frunte stă romanul de neînțeles, apoi cel intelectual, apoi cel istoric, apoi romanul pur și simplu, și abia după aceea, pe locul penultim, înaintea romanului cu dulcegării, se află romanul polițist.”

 

Joël Dicker s-a născut la Geneva în 1985, a studiat dreptul la Universitatea din Geneva, a obținut „Prix des Écrivains Genevois”. Al doilea roman al său, Adevărul despre cazul Harry Quebert, a primit Marele Premiu al Academiei Franceze, a fost publicat în peste 45 de țări – inclusiv la noi, de aceeași Editură Trei.
 

 

Joël Dicker - Dispariția lui Stephanie Mailer. Editura Trei, colecția Fiction Connection. Traducere din franceză de Doru Mareș. 684 pag.

 

 

Topic: 

Format: