27 octombrie 2021

Lecturi de weekend: Doamna Dalloway. Camera lui Jacob

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Două romane celebre ale la fel de celebrei scriitoare britanice Virginia Woolf.

„Doamna Dalloway”.

„Definitivat în 1923 sub titlul „The Hours”, romanul a fost publicat în 1925 cu bine-cunoscutul titlu „Mrs. Dalloway”. Eroina acestui roman mai apăruse și în romanul de debut al Virginiei Woolf, The Voyage Out / Călătorie în larg, precum și în cinci povestiri. Acțiunea romanului prezintă, în prim-plan, o singură zi din viața Clarissei Dalloway, pe de o parte, și din viața lui Septimus Warren Smith, pe de altă parte. Propriu-zis doi necunoscuți, destinele celor două personaje se întrepătrund de fapt în această unică zi londoneză. Clarissa este înfățișată în toiul pregătirilor pentru petrecerea pe care o va găzdui în aceeași seară. În planul secund, povestea se întoarce în timp, de la adolescența Clarissei, petrecută alături de prietenii ei, până la diferite momente-cheie din viața celorlalte personaje. Septimus, un tânăr veteran care se simte tot mai alienat față de societate, de semeni și de propria soție, se luptă cu depresia și cu șocul post-traumatic cauzate de participarea în Primul Război Mondial. La finalul zilei, Septimus alege să se sinucidă, așa cum însăși autoarea Virginia Woolf va proceda peste ani. Toate aceste episoade întrețesute sunt redate prin tehnica fluxului conștiinței, considerată caracteristică scrisului Virginiei Woolf.”

”Camera lui Jacob”

Publicat în 1922, cel de-al treilea roman al Virginiei Woolf este considerat prima capodoperă experimentală a autoarei și prima ei carte cu adevărat modernistă. Tânărul Jacob, fiul mijlociu al doamnei Flanders, văduvă, este prezentat în permanență prin amintirile celor care l-au cunoscut, însă niciodată direct. Personalitatea lui se conturează prin însăși absența lui. Prin descrierile celor din jur, îl vedem pe Jacob copil interiorizat, cu o inteligență precoce, apoi, student la Cambridge, intelectual și cititor avid al marilor clasici, pentru ca ulterior să ajungă unul dintre soldații morți la datorie în Primul Război Mondial. Prin descrierile altora, Jacob se conturează ca un amalgam de impresii, devenind astfel un construct și un protagonist total atipic scrierilor din epocă.

Virginia Woolf – Doamna Dalloway. Camera lui Jacob. Traducere din limba engleză de Alexandru Macovescu. Prefață de Anca Peiu.  Editura Corint, colecția Clasici ai literaturii. 413 pag