Publicat: 9 Februarie, 2018 - 00:00
Share

Cu doi ani în urmă, apărea în traducere la aceeași editură Litera un roman promovat drept cel mai şocant thriller de anului (Maestra), cu o protagonistă care amintea de Lisbeth Salander. Autoarea - L.S.Hilton (Lisa Hilton) - este o englezoaică ce şi-a petrecut copilăria la Londra, a locuit la New York, Paris şi Milano, a studiat istoria artei la Paris şi Florenţa, a lucrat ca jurnalist, critic de artă şi prezentator de televiziune, s-a apucat de scris și a devenit celebră la 41 de ani.

Eroina cărții astfel prezentate, Judith Rashleigh, era o tânără cu un apetit aparte pentru bani, sex şi de la un punct încolo, pentru crimă. Romanul era unul cu surprinzător de multe crime, cu răsturnări de situaţie, cu implicarea agenţilor de poliţie din mai multe ţări şi, fireşte, şi a Mafiei. Extrem de inteligentă, Judith Rashleigh, e capabilă să iasă din toate capcanele pe care i le întind pe cele 300 de pagini nenumăraţi bărbaţi care profită sau vor să profite de ea. În Maestra e sex destul, dar iubire deloc. În general în ficţiune, mai ales în poliţiste, trupul femeii e torturat fără probleme, dar să vezi că ea, femeia, se bucură de propriul trup, e o raritate, mulţi sclifosiţi inclină să creadă că ar fi dezgustător. Cu toate acestea, romanul nu este, spre cinstea lui, un manifest feminist.

Am insistat atât asupra Maestrei, pentru că aceia care n-au citit cartea, dar vor să deschidă Domina, ar face bine să ia lucrurile de la început, să intre pe deplin în atmosferă.

Așadar, a apărut continuarea, un roman la fel de tensionat, poate chiar mai tensionat, în continuare cu multe crime și mult sex și care se petrece tot în lumea comerțului cu opere de artă. Judith Rashleigh și-a schimbat identitatea ca să scape de urmăritori, s-a mutat de la Paris la Veneția, unde și-a deschis o galerie, dar tot e descoperită și, pentru a rămâne în viață, trebuie să descopere un desen vechi inestimabil de Caravaggio, care, de fapt nu există. Urmează aventuri pe înterg continentul, în Vest și în Est, în care Judith Rashleigh nu mai conduce jocul, ci se supune mișcărilor altora, mulți, care o vor pierdută, dar pe care, până la un punct, reușește să-i domine. Numai că la final reapare un polițist extrem de corupt, care în primul roman nu părea de partea răufăcătorilor, și pe care femeia trebuie să-l urmeze, dacă vrea să rămână în viață. Așa că aventurile ei vor continua cu un al treilea volum.

Lux, droguri, prostituție, oligarhi, comerț cu opere de artă și arme, jafuri incredibile și crime oribile – romanul are de toate. Plus multă tensiune.

O lectură încântătoare.

 

L.S.Hilton – Domina. Editura Litera, colecția Buzz books. Traducere din limba engleză de Alina Rogojan. 336 pag.

 

 

 

Topic: 

Format: