Publicat: 28 Decembrie, 2018 - 00:00
Share

Autor: 

Publicat: 23 Octombrie, 2016 - 18:34

”Domino” este un proiect care reunește personaje create de mai mulți autori romani. Anul trecut a apărut primul Domino; participau la el cinci scritori care publică de regulă la Editura Tritonic, iar eroii lor își uneau eforturile pentru a combate o rețea întinsă de la Marea Neagră la granița cu Sebia. Acum a apărut volumul al doilea, care reunește personaje create de șase autori. Legătura o fac cazurile comune în care se implică, mai mult sau mai puțin, toate personajele create de cei șase scriitori.

Editorul a ținut să precizeze într-un argument pe care îl preluă, Petru Berteanu (n. 1963) este autor de literatură poliţistă. Personajele lui, Andrei Panduru şi Iura Apostol, fac parte din seria Biblioteca de pe scări, din care a apărut până acum ro­manul Efectul Mandela (2017). Lucian-Dragoş Bogdan (n. 1975) este autor de literatură SF, poliţistă şi de dragoste. Marian Duca e personaj secundar în seria Vagabond, din care au apărut până acum romanele: Vânătorii de capete (2016), Apărarea sicilianâ (2017), Picătura chinezească (2018). Bogdan Hrib (n. 1966) este editor la Tritonic şi autor de li­teratură poliţistă. Poliţistul Tony Demetriade a apărut pe par­cursul seriei Stelian Munteanu, care cuprinde cinci romane şi un volum de povestiri: Filiera grecească (2007), Blestemul manuscrisului (2008), scris în colaborare cu Răzvan Dolea, Somalia, Mon Amour (2009), scris în colaborare cu Sofia Matei, Ucideţi generalul (2011), Vânătoare de asfinţituri pe Strada 42 (2015) - volum de povestiri, Patimile doamnei mi­nistru (2016). Anamaria Ionescu (n. 1976) este autoare de literatură po­liţistă. Sergiu Manta este protagonistul seriei omonime, care include până acum romanele: Nume de cod: Arkon (2014), Zodiac (2016). Teodora Matei (n. 1971) este autoare de literatură SF, po­liţistă şi de dragoste. Personajul ei, Anton Iordan, a debutat în volumul în mintea comisarului (2017). Daniel Timariu (n. 1972) este autor de literatură SF şi po­liţistă. Povestirile sale cu Ovidiu Danelescu au fost reunite în volumul Fete în roşu şi alte povestiri poliţiste (2016)

Toți acești polițiști sau detectivi se implică pe rând într-o seamă de evenimente petrecute la Râșnov și Brașov, răpiri de persoane, trafic de droguri și alte substanțe periculoase, crime ș.a. Fiecare dintre cei șase scriitori semnează o povestire, o parte a întregului. Există o anume continuitate, care de la un moment se pierde și nu mai contează. Cu un număr atât de mare de autori, firește că există părți mai bune și părți mai slabe, nu e locul să facem precizări. Cum există și inadvertențe sau scăpări, care arată că ansamblul a fost realizat fără o atentă documentare – de pildă, una minoră: la un moment dat, un personaj aleragă la Bran să-și cumpere un costum; numai că în Bran nu există un magazin de unde să-ți cumperi un costum; mai sunt și altele...

Dar ideea în ansamblu e meritorie și din asemenea experimente pot ieși cărți bune.

 

 

 

Petru Berteanu, Lucian Dragoș Bogdan, Bogdan Hrib, Anamaria Ionescu, Teodora Matei, Daniel Timariu – Domino 2. Misterele Râșnovului. Editura Tritonic, colecția Mystery & thriller. 167 pag.

 

Topic: 

Format: