Publicat: 12 Noiembrie, 2017 - 00:00
Share

Un experiment interesant/amuzant au realizat Lucian Dragoș-Bogdan, Teodora Matei, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib: și-au adus unii dintre propriii eroi într-un volum colectiv, să elucideze împreună un mister polițist. Volumul colectiv se cheamă Domino și îi aduce pentru prima dată împreună pe Tony Demetriade (seria Stelian Munteanu), Marian Duca (seria Vagabond), Anton Iordan (În mintea comisarului), Ovidiu Danelescu (Fete în roșu și alte povestiri polițiste) și Sergiu Manta (seria Sergiu Manta).

“Colegii mei Daniel Timariu, Teodora Matei și Lucian Dragoș-Bogdan – povestea Anamaria Ionescu - au zis: uite noi vrem să facem un grup de povești polițiste legate între ele fără a fi neapărat un roman mozaic, dar vrem să aducem toate personajele la care lucrăm, iar tu și Bogdan Hrib să aduceți completări, să veniți cu rafinări ale poveștii. Mi s-a părut greu de realizat, pentru că noi avem personaje de texturi diferite și dacă de exemplu personajul lui Daniel și al Teodorei sunt politiști, a lui Dragoș Bogdan este polițist wanna be, al meu deja pică în cealaltă extremă, era de partea cealaltă a baricadei, asasin plătit, dar legat cu Tony Demetriade a lui Bogdan Hrib s-a născut o acțiune comună purtată în câteva orașe din țară.”

Cum au stat lucrurile din punctul de vedere al lui Daniel Timariu: ”La început a fost o idee. Cum ar fi, dacă ar fi, să scriem un volum de proze polițiste. Lucian-Dragoș Bogdan și-a asumat rolul de lider, iar eu cu Teodora Matei pe cel de urmăritori. Ulterior, pentru ca volumul să capete consistență, iar noi valoare, sau invers, s-au alăturat echipei Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib. În câteva zile, adăugate la două luni, au fost scrise textele, corectate, editate și redactate. Furnici pe hârtie.”

Din colaborarea celor cinci a ieșit un volum colectiv extrem de subțire, extrem de ușor de citit, fără pretenții, alcătuit din trei proze scurte (Suflețel și Babușka, de Lucian-Dragoș Bogdan, Tatuaj de smarald, de Teodora Matei și Crimă în familie, de Daniel Timariu), unite între ele de alte trei texte de câte două file fiecare, semnate Bogdan Hrib și o încheiere a Aneimaria Ionescu. Poveștile se petrec la Alba Iulia, Ploiești, Timișoara, București și Mamaia și au în centru dezbembrarea unei rețele de trafic de droguri ai cărei membri se mai ocupă și cu traficul de persoane și cu asasinarea celor care le stau în drum.

Câteva cuvinte despre autori. Toți sunt tineri semnatari ai unor cărți SF sau literatură polițistă; Lucian-Dragoș Bogdan s-a născut în 1975; Teodora Matei - în 1971; Daniel Timariu – în 1972; Anamaria Ionescu – în 1976. Bogdan Hrib – în 1966; el este și cel care-i ”conduce” într-un fel, fiind și editorul Tritonic.

 

 

Lucian Dragoș-Bogdan, Teodora Matei, Daniel Timaru, Anamaria Ionescu, Bogdan Hrib – Domino. Editura Tritonic. 130 pag.

 

 

Topic: 

Format: