31 ianuarie 2023

Lecturi de weekend: „După război” de Hervċ le Corre

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Bogat în istorie și analiză psihologică, romanul este dovada vie că «după război, uneori războiul continuă».” – Kirkus Reviews

„Un roman compus cu toată priceperea virtuozului, unde limbajul colorat al bistrourilor și răufăcătorilor se contopește cu o proză sensibilă, pregnantă, cristalină care îți pătrunde până în adâncul ființei. Superb.” – Télérama

Povestea unei răzbunări care sfârșește rău, după al doilea război mondial și înaintea războiului din Algeria.

Cei doi protagoniști fuseseră prieteni înaintea războiului, dar unul dintre ei, comisarul Albert Darlac, a provocat deportarea prietenului său Jean Delbos și a soției acestuia, evreica Olga. Dacă femeia a fost gazată, bărbatul a scăpat miraculos cu viață și revine la Bordeau, unde se peterce acțiunea romanului, să se răzbune.

În timpul Ocupației, comisarul s-a compromis arestând evrei care au fost deportați în lagăre și pe care nu s-a sfiit să-i spolieze. Dar alăturându-se la timp forțelor de eliberare, dosarul i-a fost albit. Nu e departe nici de proxenetism. Are o fiică amenințată acum și agresată.

Un roman pe mai multe voci în care apar mai multe întrebări legate de legitimitatea răzbunării, de violență și de valoarea vieții umane.

Tânărul Daniel, orfan care lucrează într-un atelier auto și se pregătește să plece pe frontul din Algeria, de fapt fiul cuplului deportat prin acțiunea comisarului Darlac, pleacă la război, e oripilat de ororile lui, dezertează și și recuprează tatăl.

Un roman „negru” care pune în scenă acest duel din prima parte a anilor 50, încă marcați de stigmatele ocupației germane. O carte foarte bine scrisă, dovadă premiile numeroase obținute: Prix le Pointdu Polar europeen, Prix Landeneau, Prix Michel Lebrun, Trophees 813.

Hervċ le Corre predă literele la Universitatea Bordeaua Montaigne.

Scriu editorii: „Bordeaux, 1950. Un oraș care poartă încă amintirile negre și rănile celui de-al Doilea Război Mondial. Dar dincolo de mare a început deja un alt război. Nenumărați tineri sunt trimiși să lupte în Algeria, într-un conflict care încă nu și-a primit numele sub care va rămâne consacrat în istorie. Franța sângerează din nou.

Un șef de poliție corupt, simpatizant al fasciștilor, colaborator al acestora și criminal de război, va descoperi că atrocitățile comise nu i-au fost uitate.

Un tânăr care a auzit poveștile cumplite despre raziile de sub soarele arzător din Africa e bântuit de moartea cumplită a familiei sale.

Destinele celor doi se vor împleti într-o lume condusă de răzbunare.

O capodoperă a literaturii franceze, care arată că, uneori, după război, războiul continuă.”

Hervċ le Corre – După război. Traducere din limba franceză de delia Tuică. Crime Scene Press. 525 pag.