30 septembrie 2022

Lecturi de weekend: „Eu sunt Maia” de Maia Morgenstern

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

În urmă cu doi ani Maia Morgenstern și-a lansat cartea „Nu sunt eu” – un mare succes. Peste doi ani a recidivat, cu volumul pe care îl semnalăm astăzi.

Maia Morgenstern, născută în 1962, cea mai îndrăgită actriță din România, nu ar mai avea nevoie de prezentare. Totuși precizăm câteva detalii despre succesele ei. A fost distinsă cu Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Premiul Felix al Academiei Europene de Film, Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă, Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, în Franţa, Ordinul Regal „Nihil Sine Deo”. Parlamentul European de la Strasbourg o desemnează, în anul 2003, Actriţa şi Femeia anului. În 2018 devine Cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti şi este decorată de către Preşedintele României cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Mare Ofiţer.

„La vremea asta joc. Joc şi interpretez tot felul de personaje. Potrivite pentru vârsta mea, pentru experienţa mea, pentru viaţa pe care am trăit‑o. Joc şi particip în tot felul de spectacole, evenimente artistice. Mă pregătesc aşa cum o fac de‑o viaţă: mai întâi citesc textul (de şapte ori fiecare replică, apoi totul), repet mişcarea, respect indicaţiile. Dar, mai ales, mă documentez: citesc, ascult (muzică şi poveşti), încerc să reconstitui fapte reale sau să‑mi imaginez o epocă, o lume. Uneori reuşesc, alteori doar îmi închipui. Dar pentru mine e foarte important. Învăţ, studiez, descopăr.”

Maia Morgenstern – Eu sunt Maia. Editura Litera. 362 pag.