Publicat: 5 Mai, 2018 - 00:00
Share

Când citești că Lee Child, creatorul seriei Jack Reacher, scrie că romanul de față este un thriller psihologic de suspans senzațional nu poți decât să deschizi cartea cu mare curiozitate. Și n-o mai lași din mână, pentru că este, într-adevăr, strălucitoare. O singură obiecție are autorul acestei prezentări – titlul originar ar fi fost mai bun (Fata Regelui mlaștinii) nu numai că face trimitere, inclusiv în text, de multe ori, la celebra poveste omonimă a lui Hans Christian Andersen, ci și pentru că ar încântat mai mult prin conotațiile culturale.

Romanul a apărut în iunie anul trecut în Statele Unite, iar autoarea, care mai publicase alte trei romane, a dobândit faimă internațională aproape instantaneu.

Povestea se petrece în nordul statul Michigan, în regiunea împădurită Upper Peninsula, în apropierea Marilor Lacuri și a Cascadei Tahquamenon, o regiune foarte puțin populată, cu mlaștini, mulțime de animale sălbatice și povești fermecătoare cu indieni și vikingi (în regiune s-au stabilit mulți scandinavi). Un psihopat răpește o adolescentă, trăiește cu ea într-o cabană foarte departe de civilizație, o terorizează ca s-o învețe să nu fugă, și îi face un copil, o fetiță, Helena. Fetița a învățat să citească de la mama ei și din câteva reviste ”National Geographic”. Până la 12 ani, nu a fost la școală, nu a știut ce înseamnă să ai electricitate sau apă curentă în casă. Singurii oameni pe care i-a cunoscut au fost mama și tatăl ei. Nu prea își înțelegea mama, dar își diviniza tatăl, de la care a învățat să vâneze, să se ferească de pericole, să supraviețuiască în condiții dificile. După 12, 13 ani, un localnic al regiunii se rătăcește în apropierea cabanei cu un snowmobil și le ajută cu prețul vieții pe cele două femei să evadeze din mlaștină. Bărbatul este prins și condamnat la ani grei de închisoare. ”După ce a fost condamnat, nimeni n-avea de gând să conducă o sută șaizeci de kilometri din Newberry până în Marquette și înapoi că să-l vizitez la închisoare. Mai târziu, când mi-am schimbat numele de familie și mă deplasam singură, tot nu l-aș fi vizitat, deoarece trebuia să arăt legitimația și să-mi scriu numele pe lista de vizitatori, însă nu voiam ca viața mea cea nouă să se intersecteze cu cea veche. În orice caz, nu era ca și când mă chinuia dorul să-l văd.(…) Mă aflam într-un program de protecție a martorilor impus de mine însămi; dacă aveam de gând să-mi păstrez viața cea nouă, trebuia să tai orice legatura cu cea veche.”

După alți 13 ani bărbatul îi ucide pe cei doi polițiști care-l însoțeau la tribunal și evadează. Helena știe că viața familiei ei este în pericol și că e de datoria ei să o apere. Toată regiunea pleacă în căutarea lui, inclusiv fata, care află de la televizor de evadare și e convinsă că tatăl va veni după ea. Între timp, fata își schimbase numele, se căsătorise, avea la rândul ei două fete, dar nu reușise să interzică să apară în presă imagini cu ea și copilele. Presa o botezase Fata Regelui mlaștinii. Urmează o adevărată vânătoare prin pădurile dese din Upper Peninsula, cu un final palpitant. Descoperiți-l!

Încă o informație: thrillerul Evadarea din mlaștină va fi ecranizat. Potrivit website-ului American deadline.com, Alicia Vikander (28 de ani), supranumită suedeza de aur a Hollywoodului, va juca rolul Helenei Pellerier.

 

Karen Dionne – Evadarea din mlaștină. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Maria Aciobăniței. 264 opag.

 

Topic: 

Format: