31 iulie 2021

Lecturi de weekend: Fake news și dezinformare online: recunoaște și verifică.

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cam toată lumea cunoaște termenul „fake news” , foarte mulți îl folosesc, dar foarte puțini ar putea să-l explice. A devenit popular în  ultimii ani, fiind astăzi asociat cu orice informație care este sau pare a fi fabricată sau înflorită. Dar oamenii tind să clasifice ca fiind „fake news” orice știre care le contrazice viziunile proprii. (A demonstrat-o relativ recent un  studiu publicat în Cognitive Research: Principles and Implications și citat de PsyPost care arată că există o legătură între orientarea politică a unui individ și percepția sa despre știri. Mai exact, sursele de știri considerate de conservatori ca fiind de încredere sunt considerate de către liberali propagandistice – și viceversa).

De fenomenul „fake news” se ocupă pe larg în cartea pe care o semnalăm astăzi Bogdan Oprea, specialist în comiunicare în administrația publică, fost jurnalist și profesor, dublu licențiat, în Jurnalism (2006) și Filosofie-Jurnalism (2006), și cu un master în Campanii de Comunicare în Publicitate și Relații Publice (2010). Ca specialist în comunicare, Bogdan Oprea are o experiență de aproape 10 ani în administrație publică, atât la nivelul Uniunii Europene (printre altele, consilier de rang înalt al UE pentru comunicare și vizibilitate în cadrul Cancelariei de Stat a Guvernului Republicii Moldova), cât și în România (printre altele, ca purtător de cuvânt al președintelui României, Traian Băsescu, și șef al Departamentului de Comunicare Publică al Administrației Prezidențiale și purtător de cuvânt al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului). Cea mai recentă funcție oficială a fost, timp de o lună și jumătate, la începutul acestui an, aceea de purtător de cuvînt al Ministerului Sănătății.

Cartea de față „este o sinteză a dezbaterilor pe tema dezinformării și manipulării, dublată de analize de caz și de o sumă de tehnici de identificare a fake news. Ea se impune prin efortul de a face ordine într-o junglă a textelor referitoare la fake news, la dezinformare și la formele de influențare a publicurilor (persuasiune, propagandă, manipulare etc.), scoțînd în evidență liniile de forță ale discuțiilor și controverselor. În plus, cartea prezintă mai multe modele de interpretare a fenomenelor din zona cercetată (modelul «Lund», modelul «Pennsylvania» etc.): analiza acestora este detaliată, cu accent pe aplicarea lor în cercetarea formelor diverse ale dezinformării. Studiile de caz dezvăluie complexitatea acestor fenomene și oferă baza pentru prezentarea unor strategii de «apărare» și a unor tehnici de «detectare», cu aplicație îndeosebi în social media.” (Mihai Coman)

Spune și autorul: „Manualul reprezintă efortul multor ani de documentare și studiu, deopotrivă din perspectivă academică și din perspectiva experienței mele de lucru în sfera comunicării publice la cel mai înalt nivel în administrația publică, atât în România, cât și în spațiul european. Documentarea a început oarecum în sens invers – a pornit dinspre cunoașterea empirică și a avansat spre cea științifică. Experiențele de practician al comunicării în administrația publică din ultimii zece ani m-au împins spre studiul acestui domeniu al dezinformării și influențării online cu care mă confruntam tot mai mult în activitatea de zi cu zi. Așa s-au născut interesul academic crescând pentru înțelegerea fenomenului, un doctorat, primul curs din învățământul universitar românesc dedicat fake news și dezinformării online pe care l-am lansat și, odată cu lucrarea de față, primul manual din spațiul românesc care tratează îndeaproape acest fenomen.”

Bogdan Oprea – Fake news și dezinformare online: recunoaște și verifică. Manual pentru toți utilizatorii de internet. Editura Polirom, colecția Media. 238 pag.