15 august 2022

Lecturi de weekend: „Familia Martin” de David Foenkinos

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Noul roman al lui David Foenkinos, ingenios și foarte bine scris, este poate cel mai foenkinosian dintre cărțile romancierului, care construiește o operă singulară, străină de toate curentele literaturii franceze de astăzi. Stilul său emană un optimism incorigibil. Un roman sclipitor.“ — L’Obs

„Scriam căznit. Băteram pasul pe loc. Ani de-a rândul inventasem numeroase povești, inspirându-mă uneori din realtate. Pe atunci lucram la un roman despre atelierele de screiere creativă. Intriga se derula în timpul unui weekend dedicat cuvintelor. Iar mie tocmai cuvintele îmi lipseau. Personajele mele abia dacă-mi stârneau interesul, plictisindu-mă de moarte. Mi-a trecut prin minte că orice poveste erală ar fi mai interesantă. Orice existență care să nu fie ficțiune. Adeseori, în timpul sesiunilor de autografe, cititorii veneau să mă vadă și-mi spuenau: <<Ar trebui să scrieți despre viața mea. este incredibilă!>> Și cu siguranță că așa era. Puteam să ies în stradă, să opresc prima persoană care-mi apărea în cale și să o rog să-mi dea câteva detalii biografice. Eram aproape sigur că asta m-ar motiva mai mult decât o ficțiune nouă. Astfel a început totul. Chiar așa mi-am spus: ieși în stradă, abordezi prima persoană pe care o vezi, și ea va fi subiectul cărții tale.”

David Foenkinos face chiar cum și-a propus: iese în stradă, abordează prima persoană care-i iese în cale, întâmplător o femeie în vârstă, o convinge să-i povestească viața, apare fiica ei, care îl convinge să-ți lărgească interesul la întreag familie – și, ușor, ușor se scrie romanul.

„Romancier, dramaturg și scenarist – scriu editorii -, David Foenkinos este considerat un autor important al generației sale. Romanele lui s-au tradus în peste 40 de limbi, toate sunt bestselleruri, iar unele dintre ele au fost ecranizate. În Familia Martin, David Foenkinos lansează o adevărată provocare pentru cititor, jucându-se cu granița care separă realul de ficțiune.

Naratorul, un autor în pană de inspirație, se hotărăște să iasă în stradă și să facă din prima persoană care-i apare în cale subiectul viitoarei sale cărți. Pentru a pătrunde în viața acesteia, devine el însuși personaj, bulversând traiectorii personale și destine. Familia Martin este o carte ludică, chiar dacă abordează subiecte sensibile precum singurătatea în cuplu, provocările adolescenței, hărțuirea la locul de muncă sau anxietățile inerente bătrâneții.”

„Pornesc de la ideea că orice viață, chiar și cea mai banală, poate fi interesantă.“ spune David Foenkinos.

David Foenkinos – Familia Martin. Traducere din limba franceză de Simona Brînzaru. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 242 pag.