Publicat: 23 Septembrie, 2017 - 00:00
Share

J.P.Delaney este un pseudonim. Sub alte nume, autorul care își ascunde identitatea a publicat mai multe cărți. Aceasta este prima apărută sub această semnătură, a fost un succes uriaș, a fost tradusă în multe alte limbi, iar drepturile de ecranizare au fost deja cumpărate și se știe că va urma un film în regia lui Ron Howard.

Romanul de față are un suspans psihologic desăvârșit.

Imaginați-vă că sunteți în căutarea unei case de închiriat, găsiți una construită impecabil, dar minimalist, din piatră de culoare deschisă, sticlă, cu tavane înalte și toate dotările ultramoderne (gaze, lumină, apă, duș etc) dirijate de un computer. Cel care o locuiește în această casă nu trebuie să aibă nimic ce nu îi este esențial, adică trebuie să renunțe la aproape tot ceea ce oricare dintre noi strângem în decursul unei vieți. Dar pentru a fi acceptat să locuiești aici trebuie să mai fi de acord cu o enorm de lungă listă de condiții și reguli – contractul are peste douăzeci de pagini scrise mărunt!

O tânără, Jane, care trece printr-o dramă (tocmai a născut un copil mort, o fetiță) este acceptată să locuiască în casă. Află că mai înainte a locuit aici o pereche, iar ea, Emma, fusese traumatizată în locuința pe care dorise cu orice chisp s-o lase în urmă de un grup de hoți, care o mai și violaseră. Emma a murit însă în casa minimalistă – nu s-a elucidat dacă s-a sinucis sau a fost asasinată. Treptat, Jane constată că seamănă izbitor cu fosta locatară Emma, iar amândouă seamănă izbitor cu soția arhitectului, și ea moartă, împreună cu fiul ei mic, înaintea inaugurării casei. Între arhitect și cele două locatare se înfiripă o relație, înainte de toate sexuală.

Dar când Jane vrea să afle se s-a întâmplat înainte ca ea să se mute în apartamentul minimalist, descoperă un șir uimitor de minciuni din partea tuturor și ajunge la concluzia că și viața ei este în pericol.

Nu spunem mai mult despre acțiunea palpitantă, scrisă din două perspective, atunci și acum, a Emmei și a lui Jane.

„Un roman pe care nu îl poți lăsa din mână, așa cum nu am mai citit de mult în ultimii ani. Plin de răsturnări de situație și cu un final care nu trebuie ratat!“ - Lisa Gardner

 

J.P.Delaney – Fata dinainte. Editura Litera, colecția Buzz Books. Traducere din limba engleză ș

Topic: 

Format: