21 mai 2022

Lecturi de weekend: „Fier și sânge. Creșterea și decăderea Imperiului German (1871-1918)” de Katja Hoyer

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

O carte extrem de „caldă”, a apărut în original a apărut în original acum mai puțin de un an la o editură londoneză prestigioasă. Autoarea este o nemțoaică naturalizată în Marea Britanie, cu studii universitare la Jena, în Germania de Est, unde s-a născut. Este membru al Royal Historical Society. Cartea este un debut.

Scriu editorii: „Cartea ne oferă, într-o viziune neconvențională, coerentă și completă, o secvență tulburătoare din istoria de făurire a Imperiului German, al cărui fondator este legendarul Otto von Bismarck. De altfel, autoarea a ales titlul cartii pornind de la chiar fulminantul discurs pe care Bismarck l-a ținut la 30 septembrie 1862 în fața Parlamentului, considerând ca liberalismul este doar un <<răsfăț intelectual fantezist>> și că nu cu idei și cuvinte, ci cu ACȚIUNE poate fi realizat ceva măreț, așa cum preconiza el, visând la o Germanie unită. Cu alte cuvinte, idealismul revoluționar al anilor 1848, care cuprinsese întreaga Europă, era <<temperat>> de Realpolitik-ul acestui prim-ministru conservator prusac, ce avea să-l consacre drept unificatorul <<prin foc și sabie>> al celor 39 de state sub un singur guvern federal, într-un stat conservator dominat de Prusia. Și totul culminând cu acel eveniment istoric de la 18 ianuarie 1871, când a fost proclamat Imperiul German prin încoronarea regelui Wilhelm I ca împărat, într-o ceremonie fastuoasă la Palatul Versailles, ca un ultim gest de umilire a Franței după ce fusese înfrântă în războiul franco-prusac. Ceea ce a urmat din acel moment a făcut, pas cu pas, din Germania, prin politica ei de industrializare, o mare putere economică, așezând-o, la mai puțin de un secol de la moartea lui Napoleon în 1815, anul în care, ce ironie!, s-a născut Bismarck, alături de marile puteri Franța și Marea Britanie. După o jumătate de secol însă, odată cu declanșarea Primului Război Mondial, Imperiul German construit de Bismarck va fi destructurat – coroana, granițele, armata fiind de acum doar repere pentru un capitol de istorie care s-a închis.”

Cartea a fost bine primită de critici și apreciată în mediul academic.

Katja Hoyer – Fier și sânge. Creșterea și decăderea Imperiului German (1871-1918). Traducere din limba engleză de Crsitian Nica. Editura Meteor Press. 301 pag.