7 august 2022

Lecturi de weekend: „Fiica lutierului” de Sharon Maas

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„O ficțiune istorică atrăgătoare, copleșitoare, dar fermecătoare, bazată pe fapte reale despre Colmar, Alsacia și Lorena, ca și despre Rezistența franceză și germană… O poveste crudă și emoționantă, dar necesară…” – goodreads.com

Sharon Maas este o roamnieră britanică, născută în 1951 în Guyana; mama sa era una dintre primele feministe din Guyana, iar tatăl său era secretarul șefului opozantului marxist Cheddi Jagan, care a fost prim ministru de două ori. La zece ani a plecat în Anglia pentru studii, apoi a călătorit în Brazilia, Peru, Columbia, India, Turcia, Afganistan, Pakistan. S-a căsătorit cu un german. A publicat multe romane apreciate.

Povestea din romanul pe care îl semnalăm acum este una fictivă, pe un fundal cât se poate de real; iar povestea eroinei Sarah Mayer a fost inspirată din cea a unei eroine din  al Doilea Război Mondial, Marthe Cohn, luptătoare în Rzistență.

Scriu editorii:

„1 noiembrie 1940. Naziștii mărșăluiesc pe străzile pietruite din Colmar. Josef, un lutier evreu, își strânge la piept soția și fiicele, liniștindu-le că totul va fi bine. După numai un an, însă, trei bătăi puternice la uşă în miez de noapte îi răstoarnă lumea fiicei sale, Sarah, în vârstă de şaptesprezece ani. Fiind cea mai mare dintre surori, ea trebuie să fugă, părăsindu-și familia și străbătând Franța până la Paris, pentru a ajunge apoi la Poitiers. Ca să fie în siguranță, ea este nevoită să-și ascundă identitatea. Dintr-o evreică franceză, Sarah devine o fată germană și speră, în pofida sorții neprielnice, că îi va revedea pe cei dragi la sfârșitul războiului.

Traversând munții, Sarah se confruntă cu primejdii nebănuite, dar reușește să se salveze datorită unui dezertor german, Ralf, întâlnit pe drum, alături de care își va continua călătoria, păstrându-și identitatea secretă. Dar când Ralf va fi capturat, va plăti Sarah prețul suprem, dezvăluind cine este ea cu adevărat?”

„Sharon Maas nu dezamăgește niciodată! Este una dintre autoarele mele preferate, iar cu această poveste remarcabilă și teribilă despre curaj și dragoste în fața unor primejdii de neimaginat, și-a consolidat locul printre cei mai buni scriitori de ficțiune istorică de astăzi, alături de Anthony Doerr și Kristin Hannah. Recomand cu căldură acest roman extraordinar.” Renita D’Silva

Sharon Maas – Fiica lutierului. Traducere din limba engleză și note de Carmen Ion. Edituta Corint fiction. 463 pag.