Publicat: 18 Mai, 2019 - 00:00

”Realitatea era că, în 2017, Statele Unite depindeau de cuvintele și acțiunile unui lider surescitat emoțional, nestatornic și imprevizibil. Membrii echipei sale își uniseră intenționat eforturile pentru a stăvili ceea ce ei considerau a fi cele mai periculoase impulsuri ale președintelui.”

 

Ieri am prezentat în această rubrică volumul de memorii al lui James Comey, fost director FBI, demis de Donald Trump, care, între altele, numește președinția acestuia ”un incendiu scăpat de sub control”. Astăzi vă vom oferi informații despre cartea care a stârnit cu adevărat vâlvă despre președinția lui Trump, scrisă de celebrul Bob Woodward (75 de ani, redactor la ”Washington Post” de 47 de ani, unul dintre cei care au contribuit la investigațiilor încheiate cu demisia președintelui Nixon, autor sau coautor a 18 cărți, dintre care 12 bestselleruri, și câștigător a două Premii Pulitzer.) S-au scris deja un număr impresionat de cărți despre Donald Trump, dar cea de față s-a vândut într-un timp foarte scurt în peste două milioane de exemplare, a fost sau este bestseller în 25 de țări și a atras un număr uimitor de reacții. „Un portret teribil al președinției lui Trump…“ - The Washington Post; „O imagine înfiorătoare a actualei administrații.“ - CBS News;  „Ceea ce a scris Woodward nu este doar povestea unui președinte cu mari probleme, ci și, în cele din urmă, o relatare a ceea ce au ales să facă aceia aflați alături de el.“ - The New Yorker;  „Devastatoare.“ - The New Yorker; „Fără precedent.“ - CNN

”Este greu de imaginat un portret mai îngrijorător al unui preşedinte caracterizat drept paranoic, agresiv şi otrăvit de putere – susțin editorii. Cu toate acestea, Bob Woodward reuşeşte în «Frica» să surprindă întreg spectrul elementelor care alcătuiesc profilul preşedinţiei lui Donald Trump, dezvăluind secvenţe şi detalii neştiute despre nenumărate situaţii de criză cu care Casa Albă s-a confruntat din pricina unui preşedinte impulsiv, nestatornic şi profund incapabil să se ridice la nivelul cerinţelor funcţiei sale. Au existat şi alte relatări pe marginea acestei teme, dar nici una la fel de revelatoare sau de convingătoare ca aceasta.”

Cel care vrea să afle cum funcționează Administrația americană, cum se iau deciziile în cel mai puternic birou politic din lume, cum noi toți am fost de nenumărate ori, fără să știm, pe marginea unei prăpastii în care ne puteam prăbuși în funcție de toanele unui om nestatornic și imprevizibil, va găsi în această carte tot ce își dorește: un portret intim al unui președinte american în funcție, publicat chiar în timpul mandatului său; o privire atentă asupra tuturor celor întâmplate din momentul anunțării candidaturii la Casa Albă până la radiografia primelor luni de după Inaugurare: o explicație, poate, pentru multe dintre întâmplările și evenimentele petrecut recent la nivel înalt și cărora nu le găseam un rost. O lucrare bazată pe investigațiile autorului, dar și, în mod inevitabil, pe informațiile care i-au fost furnizate, direct sau indirect, de alte publicații, site-uri de știri și texte despre Trump și epoca lui politică, de amintiri ale martorilor oculari, adesea completate cu date și transcrieri de conversații.. Totul pas cu pas. Președintele a refuzat să fie intervievat. Reiese un portret devastator, pe care președintele și echipa lui nu-l acceptă, ba chiar susțin că s-ar baza pe istorii prefabricate, deși Bob Woodward aduce argumente și dovezi pentru fiecare dintre afirmațiile sale. O carte care demonstrează că în spatele puterii stă frica. O lectură copleșitoare, dar benefică despre putere. Utilă tuturor.

 

 

 

Bob Woodward – Frica. Trump la Casa Albă. Traducere din limba engleză de Gabriel Tudor. Editura Litera, colecția Kronika. 5212 pag.

 

 

Topic: 

Format: