Publicat: 10 Noiembrie, 2019 - 00:00
Share

„Viața e frumoasă.

Până și viața modernă. Poate că mai ales viața modernă. Suntem îmbuibați cu magie efemeră sub miliarde de forme. Luăm un dispozitiv și cu ajutorul lui putem să contactăm oameni care se află la cealaltă emisferă. Când alegem un pachet de vacanță, citim părerile altor persoane care au stat cu o săptămână în urmă la hotelul la care vrem rezervare. Vedem imagini din satelit cu fiecare stradă din Tumbuktu. Când suntem bolnavi, putem merge la medic să ni se prescrie antibiotice pentru boli care altădată ne-ar fi ucis. Putem merge la supermarket să ne cumpărăm fructul-dragonului din Vietnam și vin din Chile. Dacă un politician spune sau face ceva cu care nu suntem de acord, e mai ușor ca oricând să ne exprimăm dezaprobarea. Avem acces la mai multă informație, mai multe filme, mai multe cărți, mai mult orice decât oricând.

În anii ’90, când sloganul Microsoft întreba Unde vrei să mergi astăzi?, aceasta era o întrebare retorică. În era digitală, răspunsul e peste tot. Gânduri de pe o planetă nervoasă putea fi <<amețeala libertății>>, dar toată această libertate de a alege e o adevărată minune.

Alegerile sunt infinite, însă viața are intervale de timp. Nu putem trăi orice viață. Nu putem vedea orice film, citi orice carte sau vizita fiecare colțișor de pe pământul ăsta frumos. În loc să ne blocăm în alegeri, trebuie să le revizuim pe cele în fața cărora suntem puși. Trebuie să aflăm ce e benefic pentru noi și să dăm la o parte restul. Nu avem nevoie de o altă lume. Toate lucrurile de care avem nevoie se află aici, dacă renunțăm să credem că avem nevoie de absolut tot.”

Am reprodus un citat semnificativ din cea mai recentă carte a britanicului Matt Haig, scriitor și jurnalist, născut în 1975 la Sheffield, un scriitor prolific, multe dintre cărțile lui fiind bestselleruri sau în curs de ecranizare – romane, cărți pentru copii și mai ales cărți într-un fel motivaționale.

Cartea pe care o semnalăm astăzi este continuarea bestsellerului Câteva motive să iubești viața, tradus tot de Nemira.

Matt Haig este un scriitor care scrie din proprie experiență. A mărturisit că, la un moment dat, a vrut să se sinucidă din depresie. N-a vrut să vorbească nimănui despre tulburările sale („mi-a luat zece ani chiar și să vorbesc cuiva care nu-mi era partener”). A reușit să iasă din tunel,  supraviețuit și a vorbit/scris despre experiența sa.

Noua carte pleacă de la câteva întrebări: Cum trăim pe o planetă care ne înnebunește? Cum rămânem oameni într-o lume tehnologică? Cum să fim fericiți când anxietatea ne pândește de peste tot? Lumea în care trăim se joacă cu mințile noastre.

Scriu editorii: „Stresul și anxietatea sunt la ordinea zilei. O planetă nervoasă și grăbită creează vieți nervoase și grăbite. Suntem conectați unii la alții mai mult decât oricând, dar ne simțim extrem de singuri și ne facem griji pentru tot, de la politică până la greutatea corporală.

După ce a suferit de atacuri de panică, anxietate și depresie, Matt Haig s-a gândit mult la impactul pe care lumea exterioară îl are asupra noastră. In Gânduri de pe o planetă nervoasă vorbește despre fenomene generale ca inegalitatea socială, rețelele de socializare sau știri și până la obiceiurile noastre zilnice, modul în care dormim, în care facem mișcare sau în care disociem între minte și corp.

Matt Haig povestește într-un fel foarte personal ce îl face pe el să se simtă fericit, uman și împlinit în acest secol neliniștit.”

Un manual pentru minte – spunea unul dintre comentatori.

 

 

Matt Haig – Gânduri de pe o planetă nervoasă. Editura Nemira. Traducere din limba engleză de Deniz Otay. 334 pag.

 

Topic: 

Format: