18 iunie 2021

Lecturi de weekend: Găsește-mă

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Semnalam cu puțin timp în urmă unroamn semnat de André Aciman care a cunoscut o ecranizare de excepție, în regia lui Luca Guadagnino (a câștigat 95 de distincții, printre care prestigioasele premii Oscar și Bafta pentru cel mai bun scenariu adaptat, semnat de James Ivory). Acțiunea se petrecea în Italia, în 1983, și relata relația romantică dintre Elio Perlman, un tânăr de 17 ani care locuia într-un sat din nordul țării, și asistentul american al tatălui său, Oliver. Autorul, André Aciman, s-a născut în 1951, este profesor universitar la New York. A publicat mai multe romane. Cu romanul de care aminteam („Strig-mă pe numele tău”), apărut în 2007, a câștigat, la categoria Gay Fiction, Lambda Literary Award. O carte emoționantă despre o realitate emoționantă care s-ar putea să nu placă multora, dar care s-a bucurat pretutindeni unde a fost tradusă de un mare succes.

Acum a fost tradusă tot de Editura Polirom, un fel continuare.

Scriu editorii: „Îl reîntâlnim aici pe Elio Perlman, protagonistul din Strigă-mă pe numele tău, la zece ani după încheierea scurtei şi tumultuoasei sale relaţii cu Oliver. Elio, devenit un pianist de succes, se mută la Roma, unde e vizitat de tatăl său, Sami Perlman, care se îndrăgosteşte în tren de o tânără pe nume Miranda. Peste alţi ani, Elio va ajunge la Paris şi, odată cu trecerea timpului, o întâlnire cu Oliver, prima sa iubire, devine inevitabilă. Găseşte-mă nu este însă o simplă continuare a poveştii din Strigă-mă pe numele tău. Este un roman de sine stătător, cu o mai amplă anvergură spaţio-temporală, în care Aciman explorează feluritele faţete şi vîrste ale iubirii cu aceeaşi fineţe a detaliilor şi aceeaşi tensiune emoţională ce l-au făcut cunoscut în întreaga lume.”

Romanul de față are patru părți, fiecare cu câte un numedin muzică (Tempo, Cadenza, Capriccio, Da capo), în general fără aparentă legătură între ele, petrecându-se și în timpi diferiți, dar și inegale ca realizare, după umila noastră părere. Trei dintre părți ni s-au părut aparent confuze, fără mare atracție.

În schimb, prima parte, care este și cea mai consistentă, este un excelent roman de dragoste. Citiți măcar partea aceasta – o încântare! Chiar și reflecțiile asupra timpului și vieții, de genul: „Unele vieți își așteaptă rândul, fiindcă n-au fost trăite deloc, în vfreme ce altele se sting înainte să li se fi scurs timpul. Iar unele așteaptă să fie retrăite fiindcă n-au fost trăite de ajuns. Practic, nu știm cum să ne raportăm la timp, timpul nu înmțelege cu adevărat timpul, așa cum o facem noi, fiindcă timpul nu dă doi bani pe părerea noastră despre timp, fiindcă timpul e doar o metaforășubredă, imprevizibilă despre felul în care privim viața. Fiindcă, în utlimă instanță, nu timpul este cel nepotyrivit pengtru noi sua noi suntem nepotriviți pentru timp. E posibil ca viața însăși să fie cea nepotrivită.”15

André Aciman – Găsește-mă. Traducere din limba engleză de Mihaela Ghiță. Editura Polirom. 291 pag.