Publicat: 14 Iunie, 2019 - 00:00

În mod cert Kristin Hannah are fani nenumărați care i-au adorat toate sau măcar o parte dintre romanele traduse și în românește: „Privighetoarea”, „Un nou început”, „A doua șansă”, „Aleea cu licurici”, apărute la aceeași editură Litera. Scriitoarea a publicat peste 20 de romane, traduse în zeci de limbi, vândute în milioane de exemplare, unele dintre ele urmând a fi ecranizate.

Scriu editorii: „Meredith si Nina Whitson sunt două surori cum nu se poate mai diferite. Una a rămas acasă ca să-și crească copiii și să se ocupe de livada de meri a familiei; cealaltă și-a urmat visul și a călătorit prin lume, devenind o fotojurnalistă faimoasă. Dar când tatăl lor se îmbolnăvește, cele două femei se vor reîntâlni, regăsind-o și pe Ania, mama lor distantă și ostilă, care nici măcar acum nu le oferă fiicelor ei niciun fel de mângâiere. Pe patul de moarte, tatăl le smulge însă o ultimă promisiune femeilor din viața sa. Totul începe cu o poveste cum surorile nu au mai auzit vreodată - o idilă captivantă, misterioasă, ce se desfășoară pe o perioadă de mai bine de șase decenii și pe două continente, din Leningradul înghețat, aflat în plin război, până în Alaska zilelor noastre. Această dramă cutremurătoare le unește pe cele trei femei într-un mod cu totul neașteptat. Meredith și Nina vor afla în cele din urmă secretul ce marchează trecutul mamei lor și vor descoperi un adevăr teribil, care va zdruncina însuși fundamentul familiei lor și le va schimba viața.”

Cele două surori află că mama lor iubită și stranie, care și-a construit în Alaska o dacha botezată ”Nopți albe”, ascunde un teribil secret: nu este de fapt Ania, ci Vera, singura supraviețuitoare a unei familii rusești al cărei tată, bunică, mamă, soți și copii fie au dispărut în lagărele lui Stalin, fie au murit în timpul îndelungatei blocade de 900 de zile a Leningradului de către armatele germane, în 1941.

Surprinzător finalul în care Vera a încheiat un roman cu toată povestea – povestea ei – pe care-l oferă fiicelor.
„Un roman istoric convingator, al carui fir epic se intretese cu cel al unei drame de familie contemporane...” - Library Journal

Un roman liric, care aruncă o lumină puternică asupra relației complicate mamă-fiică și explorează legăturile durabile dintre trecut și prezent.

 

 

 

Kristin Hannah – Grădina de iarnă. Editura Litera, colecția Blue Moon. Traducere din limba engleză și note de Valentina Georgescu. 395 pag.

 

Topic: 

Format: