31 ianuarie 2023

Lecturi de weekend: „Grâu” de Liu Qingbang

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

În urmă cu câțiva ani, Editura Integral a lansat colecția China Integral, în care a publicat lucrări de istorie a civilizației chineze, filosofie, economie și literatură. A ajuns, cu cartea pe care o semnalăm astăzi, la volumul 18.

Liu Qingbang s-a născut în 1951, în provincia Henan, a fost miner, înainte de a fi scriitor. Trăiește, din 1978, la Beijing. A publicat mai multe romane și povestiri, pentru unele a fost premiat, iar romanul său ”Pădurea sacră” a fost adaptat pentru cinematografie, filmul fiind premiat la Festivalul Filmului de la Berlin, în 2003.

Liu Qingbang „este o personalitate deja consacrată a literaturii chineze moderne – afirmă traducătorul cărții de față -, fiind continuatorul unei vechi tradiții ce s-a cristalizat în epoca Tang ( 618 -907 e.n.) și a culminat cu binecunoscutele opere moderne ale lui Lu Xun. Povestirile scurte și eseurile au avut încă din vechime în China un rol subtil, de a evidenția prin simbolistica lor anumite aspecte legate de individ și societate și de a-i îndruma pe cititori să reflecteze mai profund asupra vieții și sensului existenței. În esența sa, proza chineză este profund influențată de arta poetică din vechime. Stilul laconic și maniera concentrată de abordare a unor teme, specifice poeziei orientale, sunt elemente prezente și în opera acestui scriitor de marcă, ce își are locul bine meritat în noua literatură, în care modernitatea apare însă tot ca un produs cu specific chinez.

Culegerea de povestiri scurte Grâu surprinde, în diversitatea sa, episoade ce descriu oameni, locuri și obiecte ce au o importantă încărcătură simbolică. Mediul rural, în care se desfășoară de multe ori acțiunile descrise, și legătura personajelor cu acesta sunt reverberații ale unei civilizații agrare străvechi pentru care rodul pământului avea valoare sacră, iar trăirea interioară era marcată de magie și contemplație.

Grâu reprezintă o incursiune cu un efect vizual deosebit, ca un pastel, într-o lume a spiritului chinez, ce propune cititorului o călătorie spirituală inedită, în care personajele, obiectele și locurile sunt doar puncte de parcurs pe harta acestui itinerariu de o simplitate ce vibrează profund și autentic.”

Liu Qingbang – Grâu. Traducere din limba chineză și note de Mihai Ionuț Făt. Editura Integral, colecția China Integral. 291 pag.