27 noiembrie 2021

Lecturi de weekend: Harta sentimentelor

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Merino își face debutul ca romancieră într-un mod magistral – nu doar pentru că a câștigat Premiul Nadal, dar mai ales pentru că a făcut-o atât de strălucit. Pentru un debut, acest roman demonstrează o maturitate narativă surprinzătoare, captivând cititorul de la prima frază și ducându-l într-o lume necunoscută.“ El Cultural

Ana Merino, născută în 1971, este poetesă spaniolă, stabilită de decenii în Statele Unite, unde a și studiat, a înființat un masterat de scriere creativă în limba spaniolă, a publicat mai multe volume de poezie și piese de teatru. Cartea de față este primul ei roman, cu care a obținut Premiul Nadal în anul 2020.

Un roman susprinzător, cu multe personaje urmărite de-a lungul a cel puțin două decenii în care își caută iubirea, o găsesc ori nu e altă temă, dar în toate rămân urmele unor sentimente, chiar și de ură, întipărite ca o hartă.

Scriu editorii: „Valeria, o tânără învățătoare, are o relație cu Tom, un bărbat mult mai în vârstă, încercând să înțeleagă semnificația iubirii. Într-o familie din același sat din Iowa, nenorocirea lovește atunci când Lilian dispare lăsându-și șocați și îndurerați soțul și pe cei doi fii. Emily de la clubul de striptease visează să scape de droguri și de viața în promiscuitate. În locul promovării așteptate, Aurora, o corporatistă spaniolă, se trezește detașată într-o zonă rurală aridă din America. Orbitele acestor personaje sunt tangente, iar dramele, decepțiile, dar și revelațiile lor se intersectează ocazional, pentru mai scurtă sau mai lungă durată. Urmărind destinul fiecăruia dintre numeroasele personaje, narațiunea evoluează pe parcursul a două decenii, purtându-ne de la cauzele prefigurate în primele intervenții până la efectele de mai târziu. Condiționată de forța sentimentelor, această țesătură a destinelor individuale este străbătută, convingător și fără ostentație, de firele viguroase ale problematicii universale contemporane: falsitatea feminismului și lipsa de principialitate a capitalismului corporatist, războiul și sacrificiul nejustificat, trauma catastrofelor naturale, amenințarea dezastrelor ecologice, dramele migrației și ale neputinței.”

Ana Merino – Harta sentimentelor. Traducere din limba spaniolă de Lavinia Similaru. Editura Litera, colecția Clasici contemporani. 248 pag.