Publicat: 14 Decembrie, 2019 - 00:00
Share

Paul Irvin „Pappy” Gunn (1899 – 1957)  a fost un aviator american celebru pentru acțiunile sale din cel de-al Doilea Război Mondial și multe fapte de eroism. Inițial pilot de linie în Filipine, a zburat, după începerea războiului, în misiuni voluntare în spațiul aerian ostil, cu un avion neînarmat, cărând provizii medicale și hrană pentru trupele asediate. A fost decorat de mai multe ori, s-a alăturat apoi forțelor aeriene americane. A făcut modificări la avioanele A-20 și B-25 apreciate drept o revoluție cu care s-a reușit izolarea și blocarea a peste 250000 de japonezi în Noua Guinee, un număr aproape egal cu al germanilor uciși la Stalingrad. Avioanele cu foarte mult armament la bord au rămas o parte integrantă a armatei americane de la lupta din Marea Bismarck până astăzi. După război, Paul Irvin „Pappy” Gunn a contribuit la refacerea companiei aviatice filipineze, care opera în Pacific. A murit în 1957, când avionul său s-a prăbușit în timpul unei furtuni cumplite, fără supraviețuitori.

Scriu editorii: „Paul Irving „Pappy" Gunn, pilot în cadrul forțelor aeriene americane, a trăit după propriile reguli, de la luptele cu cuțitul și diversele
activități de contrabandă din tinerețe la misiunile ca pilot în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci când află că familia i-a fost luată prizonieră de japonezi în Filipine, în timp ce el fusese trimis într-o misiune secretă în Australia, P.I. Gunn face tot posibilul să-și salveze soția și copiii, chiar dacă întâmpină probleme din partea conducerii superioare a armatei.”

John R. Bruning este un autor american al mai multor bestselleruri, toate cu subiecte istorice, foarte bine documentate, cum este și cartea de față, apărută în 2016.

 

 

 

John R. Bruning – Indestructibil. Povestea pilotului american care a schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Alina Rogojan și Andrei Pogacias. 580 pag.

 

 

Topic: 

Format: