Publicat: 21 Septembrie, 2019 - 00:00
Share

Brené Brown, doctor în asistență socială, este profesor cercetător la Graduate College of Social Work din cadrul Universității din Houston, program finanțat de Fundația Huffington. Și a petrecut ultimii 20 de ani studiind curajul, vulnerabilitatea, rușinea și empatia, și este autoarea a cinci cărți, dintre care ultimele patru au fost cotate bestselleruri de către cotidi­anul New York Times, toate traduse în românește: The Gifts of Imperfection, Daring Greatly (Curajul de a fi vulnerabil, Curtea Veche Publishing, 2016), Rising Strong, Braving the Wilderness (Curajul în sălbăticie, Curtea Veche Publishing, 2018) și Dare to Lead (Îndrăznește să conduci).

„Oamenii mă întreabă foarte des dacă mai sunt încă emo­ţionată atunci când vorbesc în public – scrie Brené Brown în preambulul cărții de față. Răspunsul este da. Sunt emoţionată de fiecare dată. Experienţa mă ajută să nu mă sperii, dar emoţionată încă mai sunt. în primul rând, pentru că oamenii îmi fac cel mai de preţ dar pe care mi-1 pot oferi - timpul lor. Timpul este, fără îndoială, resursa cea mai râvnită, imposibil de reînnoit. Dacă atunci când primeşti unul dintre cele mai valoroase daruri ale vieţii nu ţi se pune un nod în gât şi nu ai fluturi în stomac de emoţie, înseamnă că eşti insensibil.

În al doilea rând, a vorbi înseamnă a fi vulnerabil. Eu nu memorez replici şi nici nu am un scheci gata făcut pe care să îl rostesc la comandă. Vorbirea care produce rezulta­te ţine de arta imprevizibilă şi incontrolabilă a conectării. Chiar dacă sunt singură pe scenă, iar din sala de conferinţe mă ascultă în jur de zece mii de oameni aşezaţi pe scau­ne pliante, încerc să stabilesc un contact cu cât mai multe perechi de ochi. Deci, da. Sunt mereu emoţionată.

Am câteva trucuri pe care mi le-am pus la punct în ulti­mii câţiva ani şi care mă ajută să rămân concentrată.”

Despre acestea scrie Brené Brown în cartea de față, în care sintetizează cei 20 de ani petrecuți cercetând curajul, vulnerabilitatea, rușinea și empatia. Structurată în patru părți care prezintă principii esențiale pentru leadershipul curajos, cartea este îndrăzneață tocmai pentru că autoarea își dezvăluie propriile slăbiciuni. Și își îndeamnă cititorii să-i accepte provocarea, să învețe să-și confrunte vulnerabilitatea și să renunțe la armura grea, prima piedică în calea curajului.

„Îndrăznește să conduci vorbește despre adevăratul leadership: tenace, izvorât din inimă, dar manifestând tărie de caracter.” - Brook J. Leonard, United States Air Force.

 

Brené Brown – Îndrăznește să conduci prin muncă neînfricată, conversații dificile și implicare deplină. Traducere din engleză de Carmen Cuculescu. Editura Curtea veche. 383 pag.

 

 

 

Topic: 

Format: