20 octombrie 2021

Lecturi de weekend: Inima castelului

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Semnalăm astăzi un roman în genul romance semnat de o scriitoare căreia i-am mai prezentat la această rubrică romanele polițiste. Teodora Matei aparţine noii generaţii aplecată spre scris, tineri care scriu uşor şi fluent, care semnează cărţi cu deosebire în genuri periferice, foarte apreciate însă de un anume public, promovate de un număr de editori (Tritonic, Librex, Herg Benet ş.a.), autori care au cu deosebire ştiinţa de a se promova reciproc excesiv prin toate mijloacele (facebook, turnee de lansări). Iar această promovare le aduce audienţă neașteptată. Un fenomen ce nu trebuie ignorat şi din care pot ieşi la un moment dat scriitori mari. A debutat în 2016 cu un roman fantasy („Stăpânul castelului”), a continuat cu trilogia cyberpunk „Omul fluture” şi romanul steampunk „Un străin în regatul Assert” (scrise împreună cu Lucian Dragoş Bogdan), cu un volum thriller-romance („Tot timpul din lume”) şi o culegere de povestiri poliţiste/sf/fantasy („Cel-ce-simte”). După care a trecut la povestirile noir sau romanul poliţist la îndemnurile lui Bogdan Hrib, editorul Tritonic. Primul său roman poliţist, „Lumânări vii”, a fost tradus în engleză şi lansat în cadrul festivalului Newcastle Noir (Anglia) în mai 2019, unde autoarea a făcut parte din prima echipă românească prezentă la eveniment, alături de Anamaria Ionescu (autor „Zodiac”) şi Bogdan Hrib (autor „Kill the general”). A urmat „În mintea comisarului” și „Afaceri de familie”, poate cel mai bun pe care l-a scris Treodora Matei, cu o acţiune destul de complicată şi care se susţine.

După „Stăpânul castelului” și „Noapte la castel”, Al treilea volum din seria „Povestile castelului”. În al treilea volum din seria „Povești la castel”, Teodora Matei ne reintroduce în atmosfera sumbră a Castelului, oferindu-ne totodată o perspectivă proaspătă asupra evenimentelor din precedentele volume. O analiză prin care pune sub lupă caracterele și lucrurile știute, filtrându-le, dându-le noi interpretări, adăugând un plus de mister pe măsură ce aventurile se apropie de un final imprevizibil. (Daniel Timariu)

Cum spuneam, cititoarele, mai ales, s-au lăsat copleșite de această carte. Pe Goodreads, romanul a primit cinci steluțe: „O carte care ne-a arătat cât de prețioasă este prietenia, cât de norocos ești dacă găsești un prieten bun, pentru că, nu se știe niciodată, s-ar putea ca el să ajungă să îți salveze viața.”

Iată și un citat, de la începutul romanului:

„Peste orașul încins se lăsa seara. O ploaie venită din senin, de un sfert de oră, nu reușise să domolească arșița de peste zi. Doar ridicase, din asfalt, un abur călduț și alungase trecătorii pe sub streșini sau copertinele stațiilor de autobuze. De după blocuri, ultimele raze de soare uscau frunzele copacilor de pe străduța lăturalnică, străjuită de arbori ce-și uneau, la trei metri deasupra solului, coroanele impunătoare. O pală de vânt scutură câteva picături reci pe ceafa și spatele lui Dan. Grăbit, bărbatul doar tresări, înfiorat, continuându-și drumul spre casa prietenului său. Aversa de mai devreme îl făcuse să întârzie; nu voia să piardă nici măcar un minut din timpul pe care obișnuia să-l petreacă, săptămânal, cu Dominic. Deși celălalt nu-i răspundea niciodată, el continua să-i povestească ce făcuse peste zi, ce cafenele se mai deschiseseră prin oraș, ori ce prieteni mai vechi întâlnise. Îl ținea la curent cu năzbâtiile recente ale fiului său. De când începuse să meargă, băiețelul explora cele mai neobișnuite colțuri ale casei și curții, obosind adulții obligați să stea necontenit cu ochii pe el.

Ajuns în fața porții, Dan întârzie o clipă cu mâna pe clanță. În hamacul de pe terasa acoperită din spatele casei, vedea doar profilul lui Dominic și vârfurile mâinii stângi atingând podeaua de lemn. Dacă n-ar fi avut ochii deschiși, ar fi putut jura că dormea; pieptul i se ridica ușor cu fiecare inspirație, apoi cobora ca într-un oftat.”

Teodora Matei – Inima castelului. Vol. III din seria „Poveștile castelului. Editura Tritonic, colecția Cașmir. 168 pag.