Publicat: 8 August, 2020 - 00:00
Share

Deborah Levy s-a născut în 1959 la Johannesburg, în Africa de Sud, unde tatăl ei a fost membru al Congresului Național African alături de Nelson Mandela. La eliberarea acestuia din închisoare, în 1968, familia s-a mutat la Londra. A scris romane, poezie și piese de teatru. Romanul de față a fost finalist la Booker Prize în 2012.

În vara anului 1994, poetul Joe Jacobs e în vacanță la o casă de vară din sudul Franței, împreună cu soția Isabel, fiica Nina de paisprezece ani și prietenii lor, cuplul Mitchell și Laura. Liniștea vacanței este sfărâmată încă din prima zi de descoperirea trupului unei femei goale în piscina casei, ca o sirenă – femeia nu e moartă, ci doar înota toropită de căldură. Femeia se numea Kitty Finch, chipurile o botanistă, o fană a poetului, dar și obsedată de el. Abia douăzeci de ani, tânăra englezoaică e suplă, palidă, cu părul lung arîmiu ondulat până la talei și unghiile verzi. Cu toate acestea, soția Isabel, obișnuită cu infidelitățile poetului, o invită să stea toată vara într-o cameră mai retrasă a casei. Dar Kitty are probleme mentale evidente, depresiile o duc spre final să vrea să se sinucidă. Cel care o face va fi însă poetul, se va împușca cu una din armele prietenului său Mitchell.

Toată povestea este relatată șapte ani mai târziu de fiica Nina. „N-am reușit niciodată să mă dumiresc când începe trecutul sau unde se termină, dar dacă orașele indică pe hartă trecutul cu statui făcute din bronz încremenite pentru totdeauna în aceeași poziție respectabilă, oricât aș încerca eu să fac ca trecutul să stea cuminte și să se poarte frumos, trecutul se mișcă și murmură cu mine pe parcursul fiecărei zile.”

„ O carte plină de spirit, până devine insuportabil de tristă” – „The Washigton Post”.

„O poveste excelentă, spusă cu subtilitatea și tensiunea amenințătoare a unui dramaturg veteran.” – „The Wall Street Journal”
 

 

Deborah Levy – Înotând spre casă. Editura Litera, colecția Clasici contemporani. Traducere din limba engleză și note de Irina Negrea. 196 pag.

 

Topic: 

Format: