Publicat: 28 Ianuarie, 2017 - 00:22

Cartea cu acest titlu nu este una de religie, nici o istorie despre începuturile creștinismului, cum au apărut atâtea în ultimele decenii, ci e un roman polițist, scris de cel mai cunoscut autor român al acestui gen, cum s-a spus de atâtea ori, un vituoz al epicului de sursă polițistă. Dar atinge multe dintre obsesiile momentului, inclusiv cele religioase. O carte surprinzătoare, pe care o citești cu încântare, capitol după capitol (în titlurile acestora George Arion își inovează din nou stilul). Fiind un roman polițist, nu vom spune decât o seamă de cuvinte despre conținut, doar pentru a stârni nerăbdarea cititorului.

Acțiunea se petrece în orașul american Barintown (inventat, desigur), în care se petrec și alte invenții minunate ale lui George Arion. Și ca de fiecare dată, deși orășelul este cât se poate de liniștit, în el se petrec, cum e de așteptat, orori după orori. O bombă explodează pe terasa unui restaurant. Nu se știe dacă e un nou atac terorist sau acțiunea unui nebun. Până la urmă atentatorul e prins – sau mai degrabă se lasă prins, ca să-și spună povestea. Până atunci, pe un câmp de la periferie se descoperă cadavrul unei femei, iar în urma cercetărilor sunt scoase la lumină alte douăzeci de trupuri îngropate acolo în cel mai mare secret. Simultan, într-o carte veche, găsită în biblioteca bisericii catolice, un băiat orfan, isteț și adăpostit de preotul lăcașului, descoperă, după ce învață de unul singur să citească, o poveste despre primii ani din viața lui Iisus. În sfârșit, se află că bogătașa orașului finanțase o clinică unde se făceau, fără știrea celorlalți, experimente pe oameni și unde dispar fel și fel de necunoscuți de care nu întreabă nimeni, dar și cea mai răzbătătoare jurnalistă a orașului.

Între toate aceste fire există o legătură – încrederea tuturor în prezicerile astrologice și încrederea în găsirea unei soluții pentru salvarea rasei umane. Romanul este pus, de altfel, sub semnul unui citat din Stephen Hawking: ”Rasa umană și-a dorit mereu să controleze viitorul, sau cel puțin să-l prezică. De aceea astrologia e atât de populară.”

Un roman cu un mesaj profund, chiar dacă neașteptat la acest autor mai degrabă atent la subiecte profane. Sau poate tocmai de aceea?

 

 

George Arion – Însoțitorul lui Isus. Crime Scene Press. 256 pag.

 

Topic: 

Format: