31 ianuarie 2023

Lecturi de weekend: „Instinct criminal” de Thomas Enger

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Instinct criminal îți dă fiori pe șira spinării și ți-este imposibil să-l mai lași din mână. Thomas Enger a creat o capodoperă de intrigă, acțiune trepidantă și suspans, predestinată să devină un roman polițist reprezentativ al genului Nordic Noir.” – Yrsa Sigurdardottir

Thomas Enger este un scriitor și jurnalist norvegian, născut în 1973. A lucrat ca jurnalist până în 2010, când și-a publicat primul roman. A câștigat de două ori „uPrisen”, o dată în 2014, a doua oară în 2018, chiar pentru romanul pe care îl semnalăm astăzi. Roman care a fost publicat în două ediții distincte: prima a fost un roman de suspans dedicat tinerilor, publicat în Norvegia. Apoi cartea a fost actualizată și rescrisă complet în limba engleză, chiar de autor, pentru un public mai larg, matur. Varianta engleză este cea care a fost tradusă și la noi.

Ce poate transforma un băiat într-un criminal?

O dublă crimă are loc într-un liceu, în seara unei concert: o fată, Mari Lindgren, care lucra pentru ziarul școlii, căruia îi furniza interviuri despre chiar elevii eminenți, și un tânăr, Johannes Eklund, starul rock al liceului. Ambele victime au fost ucise în mod brutal.

Acuzat pentru dublul omor este tot un tânăr, Even Tollefsen, fostul prieten al fetei, de care se despărțise cu câteva zile mai înainte, cei doi fiind văzuți certându-se de mulți martori. Apar matori cărora li se pare că știu ori au văzut ce se petrecute. Întrebările curg. A fost vorba de gelozie, de orgoliu, de nebunie din partea tânărului? Sau crimele au fost făptuite de altcineva?

Cartea are două planuri: cel al prezentului, cu Even în sala de judecată chestionat de un procuror, și cel al trecutului, cu fapte petrecute în diferite perioade dinaintea crimelor.

Istoria se dezvăluie treptat, cu multe răsturnări de situații, cu devăluiri de secrete, cu incriminări multiple, cu personaje bine conturate, cu mai mulți posibili vinovați, cu un final neașteptat. Iar întreg adevărul trebuie adus la lumină de detectivul Ynge Mork, un personaj și el cu multe probleme. Nu vom dezvălui subiectul, e un roman polițist. Dar sublinem că tarma este excelent condusă de Thomas Enger

Thomas Enger este unul dintre cei mai buni scriitori ai genului Nordic Noir, iar Instinct criminal, cea mai bună carte a sa de până acum. Excepțională! – Ragnar Jonasson

Thomas Enger – Instinct criminal. Traducere din limba engleză de Edith Negulici. Editura Tritonic, colecția Mystery & thriller. 360 pag.