Publicat: 5 Noiembrie, 2017 - 00:00

Dani Corban e un tânăr scriitor, născut în 1987, aflat la a doua carte, ambele publicate de Datagroup  - prima, Povestiri de la Olanu, apărută în urmă cu trei ani, a doua, cea de față, anul acesta. Are un blog pe care scrie constant, dar în general se știu puține despre el (sau autorul acestor rânduri știe puține).

La aceeași editură timișoreană și-a publicat mai multe cărți și Vlad B. Popa (născut în 1980, licențiat în drept, autointitulat ”povestitor și căutător de povești”), între ele Dracula’s Kitchen, jumătate poveste, jumătate carte de bucate, care istorisește aventurile unui tânăr francez cu vise de masterchef, aruncat de furtună pe țărmurile valahe în vremea lui Țepeș.

În mod cert între cei doi scriitori este o legătură. Oricum Dani Corban recurge la Dracula’s Kitchen în cartea pe care o prezentăm astăzi. Cititorul care va urmări o poveste, o tramă, va fi în parte dezamăgit, dă peste ceva foarte simplu: eroul Introspecțiilor (Dani Corban), joacă rolul tânărului francez într-un film intitulat Dracula’s Kitchen, filmează scene în Bucovina și în Deltă; și cam atât, importante sunt drumurile până la aceste filmări (din apartamentul bucureștean, spre pensiune și crâșme vechi, cu trenul, mocănița) și personajele pe care le întâlnește. Dani Corban e cocoșul cu formă umanoidă care visează și gândește (”Se întâmplă să trăiesc visând, alerg pierdut prin gânduri pline. Tot rătăcind, tot tremurând, trăiesc un vis mai vechi ca mine.”). Cititorul care mai vrea și altceva va fi însă cel încântat, cartea susținându-se prin satiră și mai ales prin stil, unele comparații și metafore fiind de-a dreptul surprinzătoare. Ca și energia acestui stil. De altfel, editorii spun: ”Energia debordantă și uneori terifiantă ce se degajă din scriitura Dani Corban reprezintă o marcă înregistrată a întregii sale personalități creative. Aparenței de introvertit îi corespund furtuni lăuntrice de proporții. Dani Corban nu poate fi etichetat prin comparaţii, ci doar apofatic, a contrario et per oppositione. Pentru că el ne apare delimitat ca o voce absolut distinctă, cuceritoare și de speranţă a prozei substanţial pitorești de la noi.”

 

 

Dani Corban – Introspecțiile unui cocoș. Editura Datagroup. 138 pag.

 

Topic: 

Format: