Publicat: 19 Mai, 2019 - 00:00

”Am întâmpinat o mare dificultate în lipsa de termeni vânătorești de care suferă vocabularul limbii noastre. Am căutat să împlinesc această lipsă creând de nevoie o terminologie cinegetică românească. Termenii creați mi s-au părut a fi cei mai potriviți cu spiritul limbii noastre, ceea ce mi-a confirmat-o și răstimpul trecut de la introducerea lor și până azi, răstimp în care ei au intrat și s-au înrădăcinat destul de bine în limbajul vânătoresc comun.” (Gheorghe Nedici)

Gheorghe Nedici s-a născut în Banat, în 1877 și a murit în 1941. A fost doctor în drept și consilier la Curtea de Casație și Justiție din București, membru al Academiei de Științe, din 1937, și unul dintre cei mai cunoscuți specialiști români în domeniul cinegetic și în istoria legislației cinegetice și silvice. După Marea Unire, a participat la elaborarea Legii pentru Protecția Vânatului și reglementarea Vânătoarei, promulgată în octombrie 1921. O lege care a fost folosită ca bază și sursă de inspirație pentru modernizarea legislației de vânătoare în majoritatea țărilor europene.

Ca urmare a activității sale, a ajuns și profesor la Catedra de drept și legislație silvică și de protecția pescuitului și vânatului, la Școala Politehnică din București. A organizat primul muzeu de vânătoare, în anul 1932.

A scris mai multe cărți de specialitate, între care ”Vânătoare în România” a fost tradusă în mai multe limbi și reeditată și după anul 2000. În 1940 a terminat și publicat o monumentală ”Istorie a vânătoarei și a dreptului de vânătoare”. Cartea a ajuns o raritate.

”Literatura vânătorească în România – scriu editorii acestei ediții - a cunoscut prea puţine trepte de referinţă de-a lungul timpului. Scrieri precum <<Manualul vânătorului>> de C.C. Cornescu sau <<Pseudo-kinegetikos>> de Alexandru Odobescu impresionează prin valoarea stilistică şi, nu în ultimul rând, prin documentaţia ştiinţifică ce le recomandă originalitatea în acest domeniu. Gheorghe Nedici este unul dintre cei mai cunoscuţi specialişti români în domeniul cinegetic şi în istoria legislaţiei cinegetice şi silvice. Prin <<Istoria vânătoarei în România>>, autorul şi-a îndeplinit misiunea de a oferi publicului de specialitate şi nu numai, o autentică terminologie cinegetică potrivită cu <<spiritul limbii noastre>>, cât şi o veritabilă incursiune asupra activităţilor de acest tip din societatea românească de până la cel de-al doilea Război Mondial.” 

Gheorghe Nedici face o adevărată istorie a vânătorii pe teritoriile românești, încă din timpurile Daciei – specii de animale, felul cum se făcea vânătoarea, reguli și reglementări, armele utilizate, învățămânmtul vânătoresc, jandarmeria de vânătoare, dreptul la vânătoare, legile aferente.

 

Gheorghe Nedici – Istoria vânătoarei în România. Editura Paideia. Colecția Cărți de referință, istorie. 538 pag.

 

 

Topic: 

Format: