Publicat: 28 Aprilie, 2019 - 00:00

Vasile Arhire (născut în 1959) este un foarte cunoscut jurnalist și comentator sportiv, acum director al TVR Iași. A debutat în publicistica sportivă acum vreo două decenii și între timp a mai publicat câteva cărți. Acum recidivează.

Pe coperta a patra a cărții de față, Mircea Radu Iacoban îl prezintă elogios: ”Vasile Arhire probează aceleași știute virtuți ale condeiului gazetăresc, alături de seriozitatea și profesionalismul care l-au caracterizat din totdeauna. Adună între aceste două coperți mărturii unice, investigând cu rară tenacitate în lumea mirabilului <<a fost odată>> al fotbalului ieșean. Ca și spectacolul teatral, cel fotbalistic are viață scurtă; un meci revăzut pe ecran, cu scorul deja știut și cu vibrația trăirilor tribunei stinsă, n-are cum atinge nici pe departe temperatura emoției evenimentului petrecut în direct. Iar dincolo de dreptunghiul gazonului, în planul al doilea, mai deloc expus public, se petrec sumedenie de alte întâmplări, repede și firește blurate de uitare. Meciul rămâne străfulgerarea explozivă de vârf, dar viața cea adevărată a fotbalului este mult mai complexă decât s-ar crede, la fel de agitată pasional, și, în felul ei, tot o confruntare: a sportivului cu sine însuși, a grupării cu virtuțile și imperfecțiunile fenomenului, a balansului dintre rigoare și întâmplare, cu necesara implicare a valorilor eticii sportului. Amândouă planurile sunt generos luminate de această carte-martor ce reînvie vibrant momente pasionale unice, revelând totodată ceea ce nu s-a bănuit că s-ar afla în spatele cortinei. Cunoaștem destine, rechemăm bucuria succeselor, retrăim amarul înfrângerii, participăm din nou, intens afectiv, la derularea <<istoriilor din Copou>> relatate chiar de eroii lor. Și sportul ieșean, și publicul larg, meritau revelatoarea carte datorată lui Vasile Arhire.”

Cunoaştem destine, rememorăm victorii și înfrângeri, împreună cu eroii lor: Simionaş, Romila, Incze IV, Dănilă, Costaş, Bucu, Ursu, Humă, Lupulescu şi foarte mulți alții. Perioade contradictorii din fostul regim când politicul se amesteca și în sport, cu suișuri și coborâri ale unui club de fotbal care a însemnat ceva în sportul românesc, a dat jucători pentru echipa națională, după care a dispărut în divizia C - ”crâmpeie de viață, fragmente din spectacolul lumii”, cum spune autorul.

În mod cert există un public și pentru asemenea cărți.

 

 

Vasile Arhire - Istorie și ”istorii” în Copou. Editura Junimea, colecția Colocvialia. 216 pag.

 

Topic: 

Format: