6 iulie 2022

Lecturi de weekend: „Iubirea nu e un vers liber” de Susana Fortes

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Povestea unei pasiuni, o carte cu accente de roman politic, cu atmosferă interbelică și boemă artistică, totul desfășurându-se în pragul izbucnirii Războiului Civil Spaniol.

Scriu editorii: „În vara anului 1935, Kate Moore sosește la faimoasa Residencia de Estudiantes din Madrid, locul în care se întâlnește elita intelectuală republicană – Dalí, Salinas, García Lorca, Buñuel –, anturată de admiratori și personaje mondene. Tânăra americană, care dorește să-și continue studiile de literatură spaniolă, cunoaște aici o lume de revoluționari și visători, de artiști și întreprinzători, de idealiști și ariviști. Dar cel mai mult o va impresiona profesorul Álvaro Díaz-Ugarte, iar atracția va fi reciprocă. Într-un oraș în care totul se află, cei doi își trăiesc iubirea clandestină cu îndrăzneală și nonșalanță. Până când, într-un canal de irigații, apare cadavrul unui student, iar moartea acestuia începe să o obsedeze pe Kate. Întunecată de crimă, intrigi de stat și de alcov, sub ochiul atent al poliției politice, povestea lor de dragoste îi poate costa viața, iar pentru supraviețuire se plătește un preț imens în Spania anilor 1930.”

În atmosfera de teroare dinaintea izbucnirii războiului civil, Kate, suspectată a fi simpatizant comunist și spion, este arestată, dar profesorul poet face tot posibilul să o salveze, o scoate din închisoare și o trimite calndestin înapoi în America, Cu un preț enorm. Va lupta apoi pe front și va dispărea într-o luptă pe front, în timp ce Kate ajunge profesoară de lietratură spaniolă și chiar să predea poezia iubitului ei cu cincisprezce ani mai vârstnic.

Susana Fortes, născută în 1959, a studiat istoria și geografia la Universitatea din Santiago de Compostela și istoria americană la Universitatea din Barcelona, a trăit o vreme în Statele Unite, unde a predat limba spaniolă și istoria artei, iar acum este profesoară la Valencia.A publicat mai multe romane pentru care a și fost premiată.

Susana Fortes – Iubirea nu e un vers liber. Traducere din spaniolă de Cornelia Rădulescu. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 242 pag.