Publicat: 26 Mai, 2017 - 00:00
Share

Cititorii perseverenți, mai ales cei care sunt fanii genului polițist, își vor aminti cu certitudine de un roman superb tradus și publicat de aceeași editură în urmă cu câțiva ani, Avocatul din limuzină, de Michael Connelly, după care s-a și făcut un film de mare succes, cu Matthew McConaughey în rolul principal. Avocatul care era mereu pe drumuri și folosea bancheta din spate a limuzinei pe post de birou, Mickey Haller, avea un frate vitreg polițist, cu un nume aproape imposibil pentru majoritatea celor din jur, Hyeronimous Bosch, scurtat Harry Bosch, un tip inteligent și extrem de răzbătător.

Autorul este unul dintre cei mai apreciați romancieri americani ai genului, tradus în zeci de alte țări și multiplu premiat.

Iată că Michael Connelly revine cu un roman cu cele două personaje în prim plan. Mickey Haller continuă să fie avocatul din limuzină și să se ocupe de cazuri extreme, pe care aproape nimeni dintre colegii săi nu le dorește. Harry Bosch e proaspăt iești la pensie și nu se gândeşte decât la recondiţionarea motocicletei sale Harley-Davidson. Dar fratele său vitreg îi cere ajutorul într-un caz teribil de complicat. Pentru Bosch e înainte de orice o problemă de conștiință, pentru că, în calitate de detectiv privat, ajutor al avocatului, ar trebui să teracă de partea cealaltă a baricadei, adică, de unde până de curând se situa de partea acuzării și a forței de ordine, să treacă de partea apărării și să găsească argumente împotrica cțiunilor foștilor săi colegi. O problemă de conștiință cu care Harry Bosch jonglează admirabil până la sfârșitul romanului. Clientul lui Haller, Da’Quan Foster, fost membru al unei bande de cartier, este acuzat că a ucis cu bestialitate o femeie. Avocatul e convins că nu este autorul crimei și că toate dovezile împotriva clientului său au fost implantate. În mod cert, unul sau mai multi oameni sunt implicați, iar în acțiunile lor aceștia sunt pregătiți să nu aibă scupule. Să dovedești dacă este așa și cum s-a întâmplat e o adevărată performanță la care se înhamă fostul polițist. Care, din prima clipă, cum se și aștepta, se lovește și de ostilitatea majorității foștilor colegi. Dar, ca în jocul de domino, cum sugerează unul dintre personaje, este suficient să scoți sau să dărâmi o piesă din eșafodaj și toptul se va prăbuși.

Un roman splendid, viu, cu personaje credibile, care se citește cu sufletul la gură. 

 

Michael Connelly – Jocul de domino. Seria Harry Bosch. Editura Rao. Traducere din limba engleză de Cristina-Mih

Topic: 

Format: