Publicat: 31 Martie, 2019 - 00:00
Share

Există cel puțin încă o carte cu același titlu, cea apărută în 2011, la Editura Leda, semnată de Sara Shepard. Dar noi vom vorbi astăzi de romanul recent apărut și în românește, al lui Ruth Ware, pe care vă sfătuim să-l citiți. Ce reclamă mai bună poate exista decât fraza selectată de editori din ”The Sun” (și imprimată pe prima copertă): ”Agatha Christie se întâlnește cu <<Fata din tren>>.”?

Scriitoarea britanică Ruth Ware a avut mai multe meserii, înainte de a se fi apucat de scris: a fost chelneriță, librar, profesoară de engleză și ofițer de presa. A ieșit pe piață cu două cărți, dar drepturile de publicare a cărților ei au fost vândute în 42 de țări. Anterior romanului de față a mai publicat ”Într-o pădure întunecată” (în românește în 2015. Era un excepțional thriller de debut, ajuns bestseller, pe care l-am prezentat la vremea reespectivă în această rubrică. Eroina, Nora, este o tânără scriitoare de romane poliţiste, care trăiește retrasă și pe care o fostă colegă de liceu pe care n-a mai văzut-o de zece ani o invită la un weekend-petrecere a burlăcițelor. Casa - aproape numai din sticlă, se și cheamă Casa de Sticlă - în care se desfășoară totul este izolată într-o pădure întunecată, drumul până acolo e dificil și neumblat. După patruzeci și opt de ore, Nora se trezește pe un pat de spital, amnezică, pentru că avusese un accident de mașină. Pe deasupra e și acuzată de crimă – viitorul soț al gazdei, apărut pe neașteptate la casa izolată, fusese ucis. Suspan psihologic din belșug).

Suspans psihologic există și în romanul de față care pornește tot de la o invițație adresată adresată unui grup de trei foste eleve de liceu de o a patra, după șaptesprezece ani în care nu se mai văzuseră: ”Am nevoie de voi”. Și toate trei pornesc spre o casă izolată pe țărmul mării, unde avuseseră loc evenimente nelămurite, în urmă cu șaptesprezece ani și unde aveau să se desfășoare și acum altele, la fel de neprevăzute. Și totul pleacă de la un joc ale celor patru, inițial nevinovat, ulterior punând în pericol vieți – Jocul Minciuni.” Nu un joc oarecare, ci unul cu reguli stricte, în care cele patru ajung să mintă pe toată lumea, convingând oamenii de cele mai scandaloase povești, și chiar să se mintă între ele. Una dintre regulile jocului, a cincea, era să știi când te oprești din mințit. ”Renunță la minciună înainte să intri în rahat până-n gât.” Dar n-au făcut-o. Și acum, după șaptesprezece ani, află că au participat la acoperirea unei crime, prin urmare pot fi oricând acuzate și ele și condamnate.

Un roman în a cărui atmosferă intri foarte ușor și care te ține cu sufletul la gură pe parcursul celor aproape cinci sute de pagini.
“Teribil, captivant, ingenios.” – scria ”Daily Express”.

 

Ruth Ware - Jocul minciunii. Editura Trei. Traducere din engleză și note de Ionela Chirilă. 495 pag.

 

Topic: 

Format: