8 decembrie 2021

Lecturi de weekend: Jucăriile unui bătrân hedonist

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe lângă numeroase studii și articole în reviste de specialitate si în culegeri metodice, Traian Cosma a publicat mai multe volume, în ultimii ani remarcându-se printr-un umor fin în volumele „Elixir de optimism. Pilule de bătrânețe de înghițit la tinerețe” și „Iubiri în balansoar”. Cam același lucru remarcă și Dan-Silviu Boerescu în postfața sa la volumul pe care îl semnalăm astăzi, din care cităm:

„Traian Cosma este un învingător – comentează prefațatorul Dan-Silviu Boerescu – tocmai fiindcă nu își dorește cu ardoare victoria, ba chiar, adesea, se complace într-un rol de outsider omniprezent, apt să relativizeze orice posibil ricoșeu tragic dintr-un meci de tenis cu propria umbră. (Menționează că disprețuiește sporturile de contact vulgare, precum fotbalul, preferând freamătul deloc concupiscent al busturilor jucătoarelor de volei, bunăoară!) El nu caută cu disperare accesul la o viziune izbăvitoare, ci, dincolo de bine și dincoace de rău, într-o contemplație relaxată a moralei comune, ignoră cu bună știință înșelătoarele profunzimi ale <<marilor adevăruri>>, preferându-le, fără falsă ipocrizie, revelațiile reconfortante ale <<micilor fapte de viață>>.

M-am amuzat copios citind aceste pagini, dar, adesea, am simțit și fiorul unor întrebări nepuse. Poate că, într-un volum care ar putea continua această odisee personală plină de culoare, le voi afla și pe ele, așa, en passant, pe post de mici, dar provocatoare aluzii pierdute între atâtea iluzii asumate – și destructurate – cu o ușurință care poate părea de-a dreptul înspăimântoare. De fapt, unde și cum vrei să ajungi, Traian Cosma? Te somez să răspunzi în stilul tău caracteristic. Sunt convins că mă vei surprinde din nou cu <<jucăriile>> tale care nu sunt deloc ceea ce par a fi…”

Replica hâtrului autor:

„Se pare că, ajuns la vârsta pletelor dalbe, ești sortit să cazi în plasa iluziilor și a multelor doruri. Mie, de exemplu, mi-ar plăcea să mai fac câteva nebunii: să-mi dau drumul cu parapanta de pe Cetatea Neamţului – ca să pot admira şi de sus <<locul naşterii mele>> (simţitor!); să mă caţăr în vârful unui nuc maiestuos (sturlubatic!); să urmăresc filme alb-negru într-o cinematecă cu program non stop, alături de o iubită magnetic lipită de mine (romanțios); să mai joc o dată lapte-gros și poarca (zglobiu!); s-o sărut pe proaspăta deţinătoare a titlului de Miss Univers (nărăvaș!) et caetera, et caetera.

Multe dintre aceste visuri și doruri, iubite cititorule, le vei găsi chiar în cartea pe care o ții acum în mână.”

Traian Cosma – Jucăriile unui bătrân hedonist. Postfață de Dan= Silviu Boerescu. Editura Integral, colecția Nod. 194 pag