Publicat: 8 Decembrie, 2019 - 00:00
Share

De câțiva ani se vorbește despre convergența media, adică despre convergența dintre sistemul mediatic tradiţional (televiziune, radio, presă scrisă), telecomunicaţii, tehnologia digitală şi sistemele informatice şi computerizate. Dicționarele și experții spun că o listă a noilor tehnologii ar include: computerele personale, teletextul, sistemul de înregistrare video, videotextul, televiziunea prin cablu, sateliţii de telecomunicaţii, sistemele de telecoferinţe şi de videoconferinţe, mesageria vocală, sistemul de transmitere prin fax, televiziunea de înaltă fidelitate, telefonia mobilă, televiziunea interactivă, CD-ROM, DVD, instant messaging, inteligenţa artificială, grafica tridimensională. Deci, noile media ar fi mai mult decât Internetul sau versiunea online a cotidianelor.

În urmă cu vreo patru ani, jurnalista Rodica Melinda Șuțu a lansat prima carte despre convergența media din România  - „Fără granițe. Efectele digitalizării în redacțiile de știri”.Volumul se baza pe cercetarea desfășurată de autoare in Statele Unite ale Americii, în calitate de bursier Fulbright, și se concentra pe efectele tranziției de la redacția tradițională de știri la redacția multimedia în rândul jurnaliștilor, „în special pe consecințele asupra valorilor, identității și practicilor profesionale.”
Dr. Rodica Melinda Șuțu este jurnalist de televiziune, cu experiență de 20 de ani în media din România, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii - a lucrat ca reporter, editor, prezentator și producător. A obținut un Master cu Distincție de la Universitea Westminster, Londra, în calitate de bursier Chevening, și a făcut cercetarea doctorală la University of Florida, ca bursier Fulbright. Predă la Universitatea din București, Facultatea de Jurnalism și Știintele Comunicării. A publicat mai multe studii și cărți pe această temă, cea mai recentă fiind cea pe care o semnalăm astăzi.

Scriu editorii: „Digitalizarea a transformat termenele limită din jurnalism într-o stare permanentă de breaking news. Noile tehnologii schimbă radical modul în care ne raportăm la mass media, în particular, și la maniera în care comunicăm, în general. Datorită accesibilității tehnologiei digitale suntem pregătiți în orice moment să filmăm, să transmitem în direct de la fața locului, să postăm text și imagini în rețelele sociale, totul cu ajutorul unui telefon mobil. Putem afirma că avem de-a face cu un nou tip de jurnalism, care exploatează punctele forte ale fiecărui tip de media și permite transmiterea mesajului dorit pe canalul adecvat, atât pentru emițător cât și pentru receptor.
Volumul Jurnalismul Convergent arată că rolul jurnaliștilor devine cu atât mai important într-o lume dominată de dispozitive mobile și rețele sociale, pe o piață media unde oricine are acces la tehnologie poate transmite mesaje și influența opinii. În sistemul media convergent sunt considerați profesioniști cei care furnizează informații de calitate, selectează cu grijă sursele din care aceasta provine, o plasează în context și garantează acuratețea și echilibrul știrii.”

 

Rodica Melinda Șuțu – Jurnalismul convergent. Editura Tritonic. 265 pag.

 

Topic: 

Format: