27 octombrie 2021

Lecturi de weekend: Kim Jiyeong, născută în 1982

A la carte
Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Mă gândesc mereu că Jiyeong trebuie să existe pe undeva – scrie Cho Nam-Joo într-un Cuvânt al autoarei. Probabil pentru că seamănă extrem de mult cu prietenele mele, cu colegele mai în vârstă sau mai tinere și, într‑o bună măsură, și cu mine. Pe tot parcursul cărții am zugrăvit‑o pe Jiyeong frustrată și nemulțumită, dar n‑am avut încotro, căci știu sigur că așa a crescut și așa a trăit. Poate că și eu am fost la fel.“

Cartea pe care o semnalăm astăzi a apărut în 2016, s-a bucurat de un succes enorm, a fost premiată și tradusă, nominalizată în Statele Unite și în Franța la mai multe premii, iar în urmă cu doi ani, a fost ecfranizată, cu același titlu și cu același succes de casă.

E e carte care, cum s-a repetat, este mărturia unei generații, vorbește despre o societate în care soarta femeilor e pe ultimul loc, începând cu familia în care, apariția unei fete la naștere e aproape un blestem, iar de-a lungul vieții ei va suporta discriminare și frustrări. Doar că lucrurile încep să se schimbe chiar în timpul vieții acestei eroine, prin solidaritatea de gen și prin conștiință.

Scriu editorii: „Kim Jiyeong are 33 de ani și o viață normală, un soț iubitor și o fetiță adorabilă. Locuiește într-un apartament modern, într-un cartier rezidențial nou din Seul. S-a născut într-o epocă în care fetele dobândiseră dreptul să meargă la școală, la facultate, să aibă o carieră. Ar trebui să fie fericită. Și totuși, într-o bună zi, tânăra începe să se poarte ciudat. La început, soțul crede că glumește imitându-și mama sau fostele colege de facultate. Dar în curând Jiyeong ajunge la psihiatru, iar răceala clinică a consemnării specialistului ne dezvăluie o dramă care nu este doar personală. Ca atâtea alte fete, Kim Jiyeong nu ar fi trebuit să se nască. Pentru că era fată, și-a dezamăgit părinții în clipa când a venit pe lume. Pentru că era fată, la școală și la facultate a fost tratată altfel decât colegii săi, exact cum i s-a întâmplat după absolvire, când și-a găsit o slujbă. Mai târziu și-a asumat rolul de mamă și s-a dedicat copilului, sacrificându-și cariera. Și atunci, să fie <<nebunia>> lui Kim Jiyeong o exprimare exacerbată a ceea ce simt toate celelalte femei?”

Autoarea, Cho Nam-Joo, s-a născut la Seul în 1978, a urmat cursurile Facultății de Sociologie din cadrul Universității Ehwa. A lucrat timp de zece ani ca scenaristă pentru diverse programe de televiziune, în 2011 a câștigat Premiul Grupului Editorial Munhakdongne cu romanul său de debut, povestea unui tânăr cu o inteligență extraordinară, care, deși suferă de autism, reușește să își găsească locul în lume. În 2016 a câștigat Premiul Hwangsan pentru tineri autori cu cel de-al doilea roman al său, Komanechireul wihayeo (Pentru Comăneci), inspirat din propria copilărie, în care protagonista, o tânără pe nume Ko Mani, își imaginează că este renumita gimnastă Nadia Comăneci.

„Cel de-al treilea roman al lui Cho Nam-joo a fost aclamat ca unul care dă glas fiecărei femei neauzite. […] Cartea a atins un nerv la nivel global.“ — The Guardian

Cho Nam-Joo – Kim Jiyeong, născută în 1982. Traducere din coreeană și note de Diana Yüksel. Editura Humanits Fiction, colecția Raftul Denisei. 192 pag.