Publicat: 23 Februarie, 2018 - 00:00

„Cristian Țopescu este singurul jurnalist care a primit Ordinul Olimpic Colanul de Aur, în 1998, chiar de la Juan Antonio Samaranch, președintele de atunci al Comitetului Olimpic Internațional. Și asta, la recomandarea regretatei Lia Manoliu, care, culmea, îl avea doar pe cel de argint. Acest lucru spune multe despre cât îi datorăm lui Cristian Țopescu”, a explicat Horia Alexandrescu, în lansarea de la Târgul de Carte Gaudeamus, motivul pentru care a scris această carte-interviu.

E vorba de un volum care trece în revistă cariera marelui comentator Cristian Țopescu.

Cristian Țopescu s-a născut la 26 martie 1937 la București, prin urmare are mai mult de 80 de ani, este licențiat al Institutului de Educație Fizică și Sport (1970), a fost ofițer de grăniceri (la Giurgiu), membru al echipei hipice a României, a practicat sărituri peste obstacole, a fost transferat la Clubul Sportiv Steaua (1960-62), unde a triumfat în două campionate naționale. Între anii 1964-2004, a lucrat, la TVR, ca reporter sportiv, realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor șef sport, director general adjunct.

Cariera sa de comentator se confundă cu marile succese ale sportului românesc - a comentat, printre altele, nota de 10 a Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal 1976, finalele de Cupa Davis între România și SUA, titlurile olimpice ale lui Ivan Patzaichin la Moscova în 1980, Campionatul Mondial de handbal câștigat de România în 1974, Campionatul Mondial de fotbal din Mexic 1970, dar mai ales sfertul de finală al Campionatului Mondial de fotbal din 1994, pierdut de România la loviturile de departajare, cu Suedia.

Cristian Țopescu, vorbește în cartea-interviu despre cariera sa în televiziune, punând accent pe momentul marginalizării din 1983, când a fost exclus la ordinul Elenei Ceaușescu. Cartea conține și un calup uriaș de fotografii color din cariera lui Țopescu și foarte multe dezvăluiri în premieră.

 

 

Horia Alexandrescu - La microfon, Cristian Țopescu. Editura Militară. 226 pag.

 

 

Topic: 

Format: