Publicat: 22 Iunie, 2019 - 00:00

Alan James Hollinghurst este un romancier englez, născut în 1954, cu numroase romane și câteva premii prestigioase. Pentru romanul pe care îl prezentăm astăzi a obținut Premiul Man Booker în 2004.

Romanul în trei părți se petrece în Marea Britanie, în orașul ficțional Barwick, în trei ani diferiți – 1983, 1986 și 1987. Tânărul gay Nick Guest, fiu al unui mic anticar de provincie, dar brusier străîlucit la Oxford, absolvent al colegiului Worcester, își continuă studiile la University College London, la scurtă vreme după a doua victorie în alegerile generale a lui Margaret Thatcher. În vara anului 1983, tânărul Nick Guest se mută într-o cameră din mansarda casei influentei familii Fedden din Notting Hill. Capul familiei este Gerard Fedden, parlamentar conservator și fan declarat al „Doamnei de Fier”. Prietenii lui Nick sunt copiii lui Gerard Fedden, Toby și Catherine, o amaniaco-depresivă. Nick, provenit din clasa de mijloc, se simte fascinat de bogăția și puterea acestei familii și are ocazia să cunoască îndeaproape figuri marcante ale politicii Marii Britanii din anii ’80. Dansul cu celebra Margaret Thatcher, la o petrecere dată de familia Fedden, va marca apogeul vieții lui Nick în casa din Notting Hill. Cam tot atunci îl cunoaște pe Leo Charles, un tânăr funcționar de culoare, care-i devine partener sexual. Urmează o legătură cu un frumos milionar libanez. Începe o viață decandentă, cu droguri și sex. Dar povestea de iubire homosexuală iese până la urmă ân presă și provoacă un mare scandal.

Acțiunea romanului se petrece într-un deceniu dificil în care se răspândește consumul de cocaină, amenințarea virusului HIV, iar corupția clasei politice e din ce în ce mai evidentă. Șampania, cocaina, sexul, petrecerile acoperă depresia, neîmplinirea, lipsa de sens.

Impresia de lentoare a acțiunii dată de numeroasele digresiuni și descrierile minuțioase. Dialogurile sunt savuroase, dar aproape toate apărute în jurul unui pahar. În criticile romanului au fost evocate nume mari ale literaturii, Proust și Henry James (de altfel eroul face un doctorat pe opera lui James).

Titlul romanului trimite la un principiu descris de William Hogarth în „Analysis of Beatuy” din 1783, anume că principiul frumuseții rezidă în linia ondulată. Nick vede linia frumuseții când contemplă spatele sau altă parte a corpului masculin.

Un roman impresionant, într-un stil elegant, aproape clasic.

 

 

 

Alan Hollinghurst – Linia frumuseții. Editura Litera, colecția Clasici contemporani. Traducere din limba engleză și note de Mariana Piroteală. 624 pag.

 

Topic: 

Format: