Publicat: 29 Septembrie, 2019 - 00:00

Prezentam ieri un roman tradus în limba engleză și apărut la Editura Tritonic, semnat de Anamaria Ionescu. Astăzi continuăm cu prezentarera altui roman tradus de aceeași editură în limba engleză.

Editura Tritonic publică de ani buni romane polițiste, traduceri sau cărți semnate de autori români; are și o colecție, îndeosebi pentru aceștia din urmă, intitulată „Mystery & thriller”. Editorul Bogdan Hrib este într-o căutare neobosită de a face iubit acest gen literar, imaginează nenumărate întâlniri cu cititorii pentru a-l promova, participă la târguri de carte naționale și internaționale, de unde aduce titluri interesante pe care le traduce, promovează autori români la acele târguri și întâlniri. Fapt și mai important, a reușit să-și formeze un grup de autori care scriu îndeosebi în acest gen și care nu apar la alte edituri. Aproape toți sunt autori care scot an de an câte un volum sau contribuie la numeroasele antologii tematice publicate de editură („Noir de București”, „Noir de Timișoara”, „Gastro noir” ș.a.). Mai nou, unele dintre romanele mystery & thriller au apărut în ediții noi, traduse în limba engleză.

Teodora Matei, născută în 1971, scrie în mai multe genuri literare – fantasy, mystery & thriller, romance. A publicat mai multe romane și a participat la alcătuirea a nu mai puțin de nouă antologii – toate apărute la Tritonic.

Între cărțile mystery se numără și seria „Cazurile și necazurile comisarului Anton Iordan”. Primul volum al seriei s-a chemat „Lumânări vii” și a apărut anul trecut. Colegul ei de breaslă, de editură și de antologii, Lucian Dragoș Bogdan, o prezenta: „Nu oricine reușește să creeze personaje bine conturate, pe care cititorul să și le amintească foarte ușor când dă peste un nou text unde ele își fac apariția. Ei bine, Teodora Matei se pricepe foarte bine să scoată la lumină istorii vechi, mici detalii menite să contureze personalități distincte. Asta reușește și în poveștile sale polițiste, unde avem o echipă redutabilă formată dintr-un comisar <<ușor infidel>>, Iordan, preocupat mai mult de viața sa personală, dar călăuzit de o formidabilă intuiție și un tânăr inspector, Matache, ajutor loial, plin de energie, deprins cu ascunzișurile vieții sociale moderne. Iar decorul în care-și desfășoară activitatea cei doi, mai ales în cartea de față, este unul sută la sută românesc, în cel mai bun și atrăgător sens al expresiei.”

O explozie provocată de un nebun dintr-un cartier al Bucureștiului scoate la iveală o crimă odioasă. O roșcată este găsită spânzurată într-o boxă aflată la subsol. Din fericire, tânăra trăiește, dar este de nerecunoscut. Cu ajutorul unui program IT, Matache reușește să facă o simulare a unei reconstrucții faciale și să afle identitatea tinerei a cărei dispariție nu fusese semnalată. Firește, subiectul e mai complex, acțiunea se complică, dar până la urmă agresorul este descoperit.

 

 

 

Teodora Matei - Living Candles. A Mystery Novel from Romania. Editura Tritonic, colecția Mystery & thriller. 211 pag.

 

 

Topic: 

Format: