Publicat: 19 Noiembrie, 2017 - 00:00
Share

Maravan Vilasam este un tamil din Sri Lanka, ajuns la Zűrich, unde lucrează ca ajutor de bucătar, disprețuit ca orice refugiat despre care angajatorii cred că nu sunt buni de nimic, în afară de curățenie și spălatul vaselor. Dar Maravan are pasiunea gătitului, învățat de la o mătușă care l-a crescut și căreia acum el îi trimite o parte din câștig să-și amelioreze beteșugurile. Mai mult, Maravan se pricepe la bucătăria ayurvedică și e capabil să gătească foarte complicate feluri, cu nenumărate mirodenii asiatice, care îi dau gata pe consumatori. După ce este concediat, împreună cu o prietenă lesbiană, deschide clandestin o firmă love food: prepară meniuri care le sporesc consumatorilor apetitul sexual.

Totul se petrece în deceniul trecut, în timpul crizei economice. Dar nici măcar magia culinară nu poate face față crizei, cei doi sunt nevoiți să intre într-o lume lacomă, a sexului și traficului, inclusiv de arme, și să lupte pentru supraviețuire.

În Elveția nu sunt doar refugiați economici din Sri Lanka, precum Maravan, ci și lupători ai ”tigrilor tamili” care luptă cu autoritățile din țara lor într-un război interminabil. Aceștia află de succesul lui Maravan și-l obligă să cotizeze pentru lupta lor, deși bucătarul nu le împărtășește convingerile. Iar în luptele acestora din Sri Lanka e ucis și un nepot al lui Maravan, de numai 14 ani, la care bărbatul ținea foarte mult.

Un roman aproape polițist, dar și unul de dragoste. Care, pe deasupra, se încheie cu 16 rețete afrodisiatice, love menu.

Autorul, Marin Suter, este un elvețian născut în 1948, autor al mai multor romane de mare succes (cel de față s-a vândut într-un milion de exemplare), o parte dintre ele deja traduse în românește.

 

Martin Suter – Maestrul bucătar. Editura Litera, colecția Buzz Books. Traducere din limba germană și note de Valentina Georgescu. 254 pag.

 

Topic: 

Format: